Det våras för sol och vår-dokumentären

Publicerad

Bedrägeri och moderna sol och vårare är ett populärt tema i årets dokumentärfilmskörd. En av filmerna är danska The Stranger – och enligt filmens regissör Nicole N. Horanyi var syftet med dokumentären att visa hur det är att blir förförd av en svindlare.

– Det är det filmen handlar om mest för mig – det är det jag försöker förklara, säger hon till Kulturnyheterna.

The Stranger, som gjort succé i Danmark, handlar hur den rike och sofistikerade Casper, som är trött på sitt jetset-liv och sin präktiga familj som äger halva Köpenhamn plötsligt dyker upp i den ensamstående mamman Amandas Facebookflöde.

De blir ett par och först 100 dagar senare när banken ringer och frågar om det verkligen stämmer att Amanda vill ta ut ett lån uppdagas lögnerna.

Filmen är en annorlunda dokumentär, då den utgörs av spelscener, där Amanda gestaltar sig själv, medan Casper spelas av en skådespelare.

”Perfekt verktyg för att utge sig för att vara en annan”

Regissören Nicole N. Horanyi, gäst på dokumentärfilmsfestivalen Tempo i Stockholm, säger att syftet med The Stranger var att se hur det är att bli förförd av en svindlare.

– Det är det filmen handlar om mest för mig – det är det jag försöker förklara i filmen, och sociala medier är ju ett perfekt verktyg för att utge sig för att vara någon annan. Det är ett perfekt ställe om man vill träffa människor för att svindla dem, säger hon till Kulturnyheterna.

Men The Stranger är inte den enda av vårens dokumentärfilmer som handlar om moderna sol och vårare – snarare kan man tala om en pågående trend:

I Benitha Alexanders He lied about everything berättar hon om relationen till mästerbedragaren Paolo Macchiarini, som lovade henne ett sagobröllop med påven som vigselförrättare, men ljög om precis allt.

I Nahid Perssons kommande Anders, jag och hans 23 andra kvinnor berättar hon om sin relation med Anders från dejtingappen Tinder, som jonglerade relationer med 24 kvinnor samtdigt.

”Friserar bilden av sig själv online”

Lina Mannheimer arbetar just nu på filmen Parningen som handlar om något som kan tyckas vara minst lika bedrägligt som sol och vårare: 90-talisternas dejtingvanor på sociala medier.

Och enligt henne har internet och sociala medier skapat helt nya förutsättningar för att vi alla kan skapa vår egen bild av den person vi vill utge oss för att vara.

– Att skapa en ny identitet åt sig själv på nätet och att frisera bilden av sig själv online är ju något som de flesta sysslar med i dag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.