Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Countrymusik, cowboystövlar och pangpang – hör bröderna Karlsson om varför det är mer västern än på länge i rutan. Foto: Territory pictures

Det våras för vilda västern – cowboys trendar i film och tv

Publicerad

Både film och tv svämmar över av vilda västern just nu och om en knapp månad får Kevin Costners ”Horizon” (som han velat göra sedan 1988) premiär på filmfestivalen i Cannes.

Westernfilmen tycks aldrig helt gå ur tiden, men nu syns den i alla möjliga tappningar: Neowestern i nutid i ”Fargo”, dansk vilda västern på Jylland i oscarsbidraget ”Bastarden” och efter många år av Yellowstone är 90-talscowboyen Kevin ”Dansar med vargar” Costner tillbaka med sin största film på länge.

Kulturnyheterna har pratat med bröderna Karlsson som har Västernpodden om hur gammal och ny western skiljer sig åt (ovan) och vilka som egentligen är de bästa westernfilmerna genom tiderna (nedan).

Bästa westernfilmerna enligt Västernpodden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.