Kungliga biblioteket i Stockholm Foto: Dan Hansson/TT

Gamla svenska dagstidningar blir tillgängliga på nätet

Publicerad

En donation på 30 miljoner kronor möjliggör digitaliseringen av svenska dagstidningar från åren 1734-1906.
– De har stor betydelse för forskarna, men även för journalister´och kulturarbetare, säger riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg,

Kungliga Biblioteket och Riksarkivet kommer snart kunna slutföra det stora projektet att digitalisera och tillgängliggöra upphovsrättsfria svenska dagstidningar, tack vare en donation på 30 miljoner kronor från forskningsstiftelsen Arcadia. Utgivningarna sträcker sig från 1734-1906 och kommer att vara gratis att ladda ned för den som vill, skriver Kulturnytt.

– Dagstidningarna är viktiga arenor för fri debatt och en angelägenhet för hela landet. De har stor betydelse för forskarna, men även för journalister, kulturarbetare, släktforskare och den intresserade allmänheten, säger riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg, i ett pressmeddelande.

Tidningarna kommer även bli läsbara för maskiner och kommer att publiceras löpande i Kungliga Bibliotekets tjänst Svenska dagstidningar.

Projektet beräknas pågå till 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play