En DAB-radioapparat. Foto: TT

Digitalradio – så funkar det

Uppdaterad
Publicerad

Idag föreslog regeringsutredare att FM-radion ska ersättas med digitalradio. Vad är det?

I vissa delar av Sverige sänds radio digitalt med DAB-teknik ända sedan 1995. DAB (Digital Audio Broadcasting) är en form av digitalradio, icke att förväxla med streamad nätradio. DAB sänds från samma master som vanlig FM radio, men då FM radio bara kan ha en kanal per frekvens, kan man med DAB sända flera. Det är också mer energieffektivt att sända digitalt.

Hur funkar det för lyssnaren?

För radiolyssnaren fungerar en DAB-radio ungefär som en vanlig FM-radio. Istället för att ratta in rätt frekvens väljer man en av de tillgängliga kanalerna som visas på DAB-radions bildskärm. Många DAB-mottagare har eget lagringsutrymme och man kommer alltså kunna ladda ner ljudfilmer, lyssna på dem i efterhand och spola tillbaka i direktsändning. Precis som nätradio, eller digital-tv.

Kan man höra DAB i sin vanliga radio?

Nej, man behöver en särskild mottagare.

Kan man lyssna på DAB idag?

Ja, i dagsläget utgörs SR:s utbud av sex kanaler, men fler kommersiella alternativ kommer tillkomma då 21 aktörer har fått tillstånd att sända digitalradio fram tills 2022.

Var kan man lyssna idag?

I Stockholmsområdet, Göteborg, Malmö och Luleå. Ungefär 35 % av befolkningen nås av DAB-sändningarna.

Vad kostar det?

Digitalradiolyssning är gratis när man väl införskaffat en mottagare, precis som vanlig FM-radio. En digitalradioapparat kostar från cirka 500 kronor och uppåt.

Hur är ljudet?

Ljudkvalitén blir sämre ju fler kanaler som sänds i samma kanalknippe eller ”mux”. I Sverige är det ännu inte bestämt hur många kanaler som ska ingå i varje mux. Men ju fler kanaler, desto sämre ljudkvalitet.

Lär dig mer om digitalradio här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.