Zootropolis. Foto: TT

Anklagelsen: Disney snodde filmidé

Publicerad

Disneys storfilm ”Zootropolis” anklagas för plagiat.

Den amerikanske manusförfattaren Gary Goldman stämmer bolaget för att ha stulit hans filmidé.

Gary Goldman menar att Disney har stulit både karaktärer, dialoger och filmtiteln ”Zootropolis” från ett filmprojekt som han startade 2000, rapporterar Variety.

Han pitchade sin idé för filmbolaget två gånger – men fick nej. Nu misstänker Goldman att Disney i stället snodde konceptet. I stämningsansökan uppger han att filmjätten har en lång historia av att stjäla idéer från andra.

”Falska anklagelser”

”Trots att Walt Disney själva har rigorösa upphovsrättsregler har de utvecklat en kultur som inte bara accepterar kopiering av andras material, utan uppmuntrar det. I stället för att använda Goldmans arbete på laglig väg sa de svarande att de inte var intresserade av att producera filmen och skickade iväg honom”, skriver hans advokater.

Disney nekar till anklagelserna.

– Mr Goldman stämningsansökan är fylld av uppenbart falska anklagelser. Det är ett försök att göra en anspråk på en framgångsrik film som han inte skapade, säger en talesperson för filmbolaget.

”Zootropolis” fick en Oscar för bästa animerade film 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.