Foto: Chris Pizzello/TT

Disney återanställer James Gunn som regissör

Uppdaterad
Publicerad

Han fick sparken efter att ha skämtat om bland annat pedofili och förintelsen. Nu gör Disney en helomvändning och återanställer James Gunn som regissör för filmen Guardians of the galaxy 3.

– Jag är oerhört tacksam mot alla personer där ute som har visat mig stöd under de senaste månaderna, skriver Gunn på Twitter.

Det var i juli förra året som regissören sparkades till följd av skämt om bland annat våldtäkt, förintelsen och pedofili som han skrev på Twitter mellan 2008 och 2011.

Inläggen letades upp av Mike Cernovich, profil inom alt-right-rörelsen på den extrema högerkanten, efter att Gunn kritiserat USA:s president Donald Trump.

Fick sparken

Uppståndelsen kring de kontroversiella tweetsen ledde till att bolaget Disney sparkade Gunn, som gjort de första två superhjältefilmerna i Guardians of the galaxy-serien, inför den tredje filmen.

Det skapade i sin tur en motreaktion där hundratusentals fans, genom en namninsamling på nätet, engagerade sig för att få James Gunn återanställd.

Flera kända skådespelare som Chris Pratt, Zoe Saldana och Bradley Cooper slöt också upp för att öppet stötta regissören.

Ångrade sig

Beslutet att återanställa Gunn ska ha fattats för flera månader sedan men inte varit offentligt fram till nu skriver Deadline, som var först att om rapportera nyheten.

Tidningen skriver att James Gunn och Disney studios ordförande Alan Horn träffades vid flera tillfällen efter att regissören sparkats för att diskutera den uppkomna situationen.

Efter att Gunn förklarat sig och bett om offentlig ursäkt för tweetsen ska Horn ha ändrat uppfattning och beslutat att återanställa honom.

Foto: James Gunn/Twitter

Omedelbart efter att nyheten briserade kommenterade James Gunn själv händelsen på Twitter och skrev att att han var ”djupt tacksam mot Disneys beslut” och att han ser fram emot att fortsätta göra filmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.