27-årige Felix Kjellberg, känd som Pewdiepie. Foto: TT

Disney bryter med Pewdiepie efter grova skämt om judar

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Youtubestjärnan Pewdiepie är utsatt för kritik efter grova skämt om judar på hans Youtubekanal. Disney uppger nu att man bryter banden med Youtubes största stjärna.

Det är Wall Street Journal som rapporterar att Disney bryter samarbetet med Youtubes största stjärna – 27-årige Felix Kjellberg, också känd som Pewdiepie.

Pewdiepies kanal, den mest populära på Youtube med över 53 miljoner följare, görs i samarbete med tv-kanalen Maker Studios som köptes av Disney 2014.

Kanalen bryter

Men efter Wall Street Journals artikel säger nu Disney-ägda Maker Studios att de inte längre vill samarbeta med Pewdiepie eftersom han dragit sina skämt för långt. Orsaken är bland annat en video från den 11 januari. I den har Pewdiepie anlitat två personer genom tjänsten Fiverr att – för en kostnad av fem dollar – hålla upp en skylt där det stod ”Död åt alla judar”.

– Även om Felix har skapat sig en hängiven skara följare genom att vara provokativ, så har han helt klart gått för långt i det här fallet och de här videorna är olämpliga. Maker Studios har tagit beslutet att avsluta samarbetet med honom, säger en talesperson för Maker Studios till Business Insider.

Säger att det gick för långt

Pewdiepie har inte kommenterat i medierna men har förklarat att videon var ett skämt som gick för långt. På sin Tumblr skriver han att videon var ett sätt att ”visa hur galet det moderna samhället är, speciellt några av de tjänster som finns online. Jag valde något som framstod som absurt för mig – att människor på Fiverr sa att de kunde säga vad som helst för fem dollar”.

De två männen i videon har senare bett om ursäkt och sagt att de inte visste vad budskapet betydde.

Wall Street Journal säger sig dock ha hittat nio videor sedan i augusti där Pewdiepie publicerat ”antisemitiska skämt eller använt sig av nazistiskt bildspråk”. Bland dem finns en bild där en man klädd som Jesus säger ”Hitler gjorde absolut inget fel”.

”De var stötande”

Felix Kjellberg skriver att han ser sin kanal som underhållning och ”inte en plats för seriösa politiska kommentarer. Jag vet att min publik förstår det”. Vidare skriver han ”Även om det inte var min avsikt, förstår jag att de här skämten i slutändan var stötande”.

Han menar att det är ”skrattretande” att påstå att han stöttar antisemitiska strömningar och understryker: ”Till den som är osäker på min ståndpunkt gällande hatgrupper: Nej, jag stöttar inte dessa människor på något sätt”.

Kulturnyheterna söker Felix Kjellberg för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer