Foto: Jake May/AP/TT

Initiativ vill ge ungdomar möjlighet att ta del av Black Panther

Publicerad

I samband med Black Panthers premiär i mitten av februari startades initiativet Black Panther challenge som uppmuntrar till att genom gräsrotsinsamlingar ge ungdomar i utsatta områden och utan egen möjlighet att köpa biljetter till filmen chans att ändå se den. Ett initiativ som nu börjar spridas världen över.

Initiativet som startades av aktivisten Frederick T Joseph i New York, och som genom donationer stöttats av både Ellen DeGeneres och filmens huvudrollsinnehavare Chadwick Boseman, har nu spridits sig till att omfatta över 200 kampanjer och 4000 donationer runt om i världen, rapporterar The Guardian.

Bland annat har den brittiska rapparen Tinie Tempah dragit igång ett projekt på en biograf i London dit barn och ungdomar får se filmen gratis.

”Under min uppväxt såg jag väldigt få filmer där protagonisten hade samma hudfärg som jag, och särskilt inte i superhjältefilmer. Jag blev så glad när jag såg Black Panther att jag hyrt en biograf där jag och elever från min gamla skola kan se den tillsammans.”, skriver han på Twitter.

Disney donerar till utbildning

För att fira Black Panthers framgång bland biopubliken har även Disney donerat en miljon dollar – motsvarande drygt 8 miljoner svenska kronor – till den icke-vinstdrivande organisationen Boys and girls clubs USA, skriver BBC. Det med syfte att stötta ungdomar i USA till ökade kunskaper om bland annat naturvetenskap och matte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.