Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pete Docter tappade livsgnistan efter succén med ”Insidan ut”. Foto: Disney/Pixar

Disneys nya barnfilm: En medelålders mans existentiella ångest

Uppdaterad
Publicerad

Pete Docter är doldisen som står bakom några av 2000-talets mest uppskattade animerade filmer. Han är kreativ chef på Pixar och 2015 fick han regissera sitt hjärteprojekt Insidan ut. Sen kändes allt lite meningslöst. Den känslan ledde på sikt till filmen Själen som har premiär i julhelgen.

Pete Docter har haft ett finger med i spelet i en lång rad älskade barnfilmer som Monsters inc. och Upp. Han började jobba för animationsstudion Pixar 1990 som 21-åring. Om han ser vagt bekant ut kan det bero på att han jobbade med en spegel på skrivbordet när han var med och skapade Toy story-figuren Buzz Lightyear.

2015 regisserade han filmen Insidan ut om vad som rör sig i en flickas huvud. I hennes huvudkontor arbetar fem olika figurer som personifierar hennes känslor (glädje, vemod, avsky, ilska och rädsla). De skapar och kategoriserar minnen och tvingas ut på äventyr i psyket.

”Nu då?”

Filmen blev en succé. Både kritiker och publik tog den till sina hjärtan, men Pete Docter kände en tomhet efteråt.

– Efter att ha jobbat med animerad film hela livet, så fick jag göra Insidan ut. Den blev en succé, men sen kände jag: Nu då? Jag antar att jag gör om det? Det kom till en punkt där jag inte visste vilket det bästa sättet att leva på var. Det var den tändande gnistan, säger han.

Börjar med döden

Filmen som kom ur känslan av meningslöshet blev Själen. Handlingen kan tyckas lite udda för en barnfilm: En medelålders ensamstående musiklärare har drömt hela livet om att bli framgångsrik jazzmusiker. Precis när det äntligen verkar lossna och han ska få spela med sin stora idol trillar han ner i en öppen gatubrunn och dör.

Han hamnar sedan på en metafysisk plats där ännu ofödda själar utrustas med personligheter och egenheter.

Hör Pete Docter berätta mer och se bitar ur filmen i klippet. Själen har premiär på Disney+ 25 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.