Filmbolaget Disney stoppar premiären av storfilmen i Malaysia efter krav på censur. Foto: TT

Disney stoppar Skönheten och Odjuret i Malaysia

Uppdaterad
Publicerad

Filmbolaget Walt Disney stoppar premiären av spelfilmen av Skönheten och Odjuret i Malaysia. Detta efter krav från landets censurmyndighet på att en kärleksscen mellan två manliga karaktärer klipps bort.

Det amerikanska filmbolaget meddelade under gårdagen att man stoppat den malaysiska premiären av den nya storfilmen efter att landets myndighet för filmcensur krävt att man klipper bort det som kallats för ”ett homosexuellt ögonblick” för att filmen ska godkännas för visning, enligt The Guardian.

Kontroversiellt ämne

Det är dock inte första gången filmen hamnar i blåsväder. Redan förra veckan uppmanade Vitalij Milonov från Rysslands styrande parti Enade Ryssland landets kulturminister att stoppa Disneys storfilm då den, enligt honom, propagerar för homosexuella relationer.

Efter ett beslut från landets kulturministerium kommer dock filmen att visas med en åldersgräns på 16 år.

Även i den amerikanska delstaten Alabama har filmen stoppats.

Samkönad kärlekshistoria

Den nya filmatiseringen av historien om Skönheten och Odjuret innehåller en scen där karaktären LeFoy utvecklar känslor för sin antagonist Gaston.

Kärlekshistorien, som är ett sidospår till filmens huvudhandling, har kallats för ”det första homosexuella ögonblicket” i en Disneyfilm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.