Gunilla Herlitz är inget fan av ”hen”. Nu förbjuder hon ordet. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

DN förbjuder ”hen”

Uppdaterad
Publicerad

Ordet hen har blivit en av svenska språkets stora snackisar på senare år. Men i Dagens Nyheter ska ordet nu bannlysas.

Det könsneutrala ordet hen har snurrat friskt i svenska medier under det senaste året. Men i Dagens Nyheter kommer vårt mest omtalade pronomen snart att vara förbjudet.

I ett internt mejl till personalen, som Dagens Media tagit del av, skriver tidningens redaktionschef Åsa Tillberg att ordet inte ska användas annat än i särskilda undantagsfall.

Debatten kring hen

”Läsare hakar upp sig”

”Det är mycket möjligt att hen blir ett vedertaget begrepp så småningom. Men det är inte DN:s uppgift att gå i bräschen för hen som fortfarande kan uppfattas som ett queerpolitiskt ställningstagande. Många läsare riskerar att haka upp sig på detta ord och tappa fokus från det som artikeln verkligen handlar om”, skriver Tillberg.

Gunilla Herlitz, tidningens chefredaktör, säger till Dagens Media att ordet hen, när det förekommit, väckt ont blod i läsekretsen.

– I en nyhetstext är det en självklarhet för mig att det inte ersätter han eller hon. Även om det ibland kan vara praktiskt, säger hen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten kring hen

Mer i ämnet