DN:s kulturchef: Muhammed en påhittad figur

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheter tog i måndags bort en seriestrip från tidningens webb som ansågs antisemitisk. Vi frågade DN:s Björn Wiman varför det var självklart att publicera Profeten Muhammed som rondellhund men inte en seriestrip som drev med judar.

Seriefiguren Rocky, tecknad av Martin Kellerman skämtade om ”Judarna på Bonniers” – en strip som Björn Wiman, kulturchef på DN anser aldrig borde ha publicerats.

– Jag tror inte att Martin Kellerman är antisemit men uttrycket i den här serien är väldigt lätt att tolka in i den traditionen och då var det naturligt för mig att plocka bort den från DN:s publiceringsplattform, förklarar han för Kulturnyheterna.

Vilken gräns var det som passerades i stripen?

– Den innehåller ett helt omisskännligt antisemitiskt uttryck, nämligen att ”judarna på Bonniers” gör vissa saker för att tjäna pengar, säger Björn Wiman.

Är det inte viktigt att en konstnär får provocera?

– Absolut, men när det gäller antisemitism så har jag en väldigt låg toleranströskel och då spelar det mindre roll vad intentionen är när uttrycket är så tydligt.

DN publicerade ju Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som en rondellhund, det ansågs som en självklarhet då. Samtidigt anses det här som en självklarhet att plocka ner – vad är skillnaden egentligen?

– Skillnaden är ju att Lars Vilks teckning driver med en påhittad religiös figur, nämligen profeten Muhammed, medan antisemitismen som den tar sig uttryck i stripen riktar sig mot en enskild folkgrupp. Det är en solklar och viktig distinktion att göra.

Fast ”riktiga människor” tog rondellhunden väldigt personligt...

– Människor tar väldigt många olika figurer på stort allvar, det finns säkert dom som inte tycker att man ska driva med jultomten också, säger Björn Wiman kulturchef på DN till Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.