Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tobias Malm, doktor i pedagogik. Foto: SVT

Doktor i pedagogik: Så kan rockband hålla samman

Uppdaterad
Publicerad

Sverige dignar av rockband, bara i Studieförbunden finns över 14 000 band registrerade. Men det är inte alltid lätt med samarbetet, det vet Tobias Malm som har studerat hur rockband formas och utvecklas över tid och vilka utmaningar de ställs inför när det gäller att hålla samman.

I sin doktorsavhandling har Tobias Malm, doktor i pedagogik, följt fem svenska band inom genrerna pop, punk och metal. Genom intervjuer och observationer av bandens repetitioner, bandmöten och privata chatt-trådar har han studerat hur de organiserar sig och vilka utmaningar som finns när det gäller att hålla ihop som grupp.

– De främsta svårigheterna för band och bandmedlemmar är att verksamheten kan förstås på olika sätt, säger Tobias Malm.

Sex identiteter

Han har identifierat sex olika identiteter som bandlemmar intar: vännen, kollegan, kreatören, entreprenören, hobbyutövaren och proffset.

– De tycks alla behövas för olika delar av bandverksamheten, säger han.

Men hans forskning visar också att bandmedlemmar med tiden tenderar att hålla sig till enbart en av identiteterna och att det kan skapa problem för sammanhållningen.

– Dels får bandet svårt att göra alla de saker som behövs men det kan också uppstå konflikter med definitionen av ”vad är vi för någonting”, säger han.

Viloläge behöver inte vara kris

Hans avhandling visar också att rockbands verksamhet växlar mellan det han kallar för ”viloläge” och ”produktionsläge” och att det är naturligt med lugnare perioder.

– Det är bra för bandmedlemmar att vara medvetna om att det inte behöver vara en superkris för bandet och att de borde lägga ner, utan att viloläget är en naturlig följd av produktionsfasen.

Ett annat råd till rockband som vill lyckas hålla ihop över tid är enligt Tobias Malm är inte vara så snabba med att definiera verksamheten.

– Exakt vad man gör kan skifta över tid. Att se sig själva som en familj och låta det vara lite öppet exakt vad det är man gör och är, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer