Dokumentärserien Jeen Yuhs följer Kanye West under en 20 årsperiod. Foto: TT/AP/Mark J. Terrill

Ny serie om Kanye West som ung och okänd

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det premiär för den första delen av den uppmärksammade dokumentärserien Jeen Yuhs. Den följer rapartisten Kanye West, numera kallad Ye, under det sena 90-talet och tidiga 00-talet. Då kämpade han fortfarande med att bli tagen på allvar.

Dokumentären Jeen-Yuhs: A Kanye Trilogy har tagit 20 år att göra och är skapad av filmskaparna Clarence ”Coodie” Simmons and Chike Ozah. Första delen Visions har premiär på Netflix 16 februari och skildrar tiden när Kanye West var en ung och lovande men okänd artist.

Tina Mehrafzoon, musikjournalist på P3, tycker att tittaren får möjlighet att vara en fluga på väggen i första delen.

– Visions skildrar tiden innan Kanye var den jättestora ikon han är i dag. Här är han i stället en grabb som vill bli tagen på allvar som rappare, men som inte får skivkontrakt för att man inte tror på honom i den rollen. Här ser man hur han verkligen försöker, han har de här visionerna och ambitionerna att bli mer än ”bara” en producent. Man ser honom som en vanlig människa, säger hon.

Började filma tidigt

Coodie och Chike, som den kreativa duon kallas, har regisserat flera av Kanye Wests musikvideor under åren och började arbeta med rapartisten tidigt. Coodie uppmärksammade Kanye West på Channel Zero, en lokal underhållningskanal i Chicago, när han jobbade där under 90-talet.

– Coodie har en mer framträdande roll i dokumentären eftersom han gör berättarrösten. Coodie är den som plockar upp kameran och bestämmer sig för att följa Kanye från början, vilket är det vi får se i dokumentären. Han förstår tidigt att Kanye ska bli något stort, säger Tina Mehrafzoon.

För några veckor sedan publicerade Kanye West ett inlägg på Instagram där han skrev att han ville godkänna dokumentären innan den släpptes. Samtidigt har Coodie och Chike varit tydliga med att de bestämmer över materialet, berättar Tina Mehrafzoon.

– Kanye har gått ut och sagt att han vill se dokumentären och ha slutordet, men både Coodie och Chike har varit tydliga med att de äger dokumentären och berättandet, för att historien ska bli så sann som möjligt. Så tydligen har Kanyes personal bara fått ta en titt och ge sitt godkännande.

Beslutsam redan på 90-talet

Kanye West har under åren varit inblandad i många kontroverser. 2009 avbröt han Taylor Swift när hon skulle ta emot pris för bästa musikvideo på MTV Music Awards och sa att priset borde ha gått till Beyoncé istället.

Märks de här sidorna av honom?

– Det går inte att undgå Kanyes beslutsamhet som han hade redan på 90-talet och som har gjort honom till den han är i dag. Man skulle kunna säga att den är orsaken till att han kör på som en ångvält, oavsett om han är väldigt osoft mot en kollega, säger Tina Mehrafzoon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.