The Pirate Bay Foto: Marc Femenia / TT

Domen: Piratsajterna ska blockeras

Uppdaterad
Publicerad

Fildelningssajten Pirate Bay ska blockeras. På måndagen segrade film- och tv-branschen i den unika rättstvisten med Bredbandsbolaget. Nu måste företaget hindra sina kunder från att besöka piratsajter. Domen innebär att också internetoperatörer kan vara juridiskt medansvariga när svenskar fildelar illegalt.

Hovrätten ändrar på tingsrättens dom och beslutar att Bredbandsbolaget ska hindra sina kunder från att kunna besöka ett antal piratsajtsadresser. Det innebär att internetoperatören åläggs vite på 500 000 kronor om de inte följer domen, ett beslut som kommer att gälla från och med 28 februari och tre år framåt.

Utöver ansvarsfrågan innebär beskedet även att Bredbandsbolaget ska betala filmbolagens rättegångskostnader på sammanlagt 4,4 miljoner kronor. Domen är tagen i högsta instans för marknadstvistemål – Patent- och marknadsöverdomstolen – och går inte att överklaga.

Piratblockering

Enligt advokaten Dag Wetterberg kan domen leda till att internetleverantörerna nu får ett besvärligt uppdrag:

– Bredbandsbolaget kommer att få ett större ansvar att gallra sådant som är tillgängligt för konsumenterna. Det är en ganska komplicerad uppgift.

Beskedet är en seger för film-, musik- och tv-branschen i Sverige, som stämde Bredbandsbolaget redan 2015 för medhjälp till upphovsrättsbrott. Man krävde att internetoperatören skulle blockera tillgång till piratsajterna Pirate Bay och Swefilmer.

Per Strömbäck företräder filmbranschen, och är nöjd över Hovrättens dom:

– Vi välkomnar att rättsläget har blivit klarlagt. Detta är ett steg i rätt riktning, säger han till SVT Nyheter.

Varför drev ni processen?

Det är ett stort bekymmer för alla som försöker driva lagliga tjänster och måste konkurrera med de olagliga. Det handlar om storskalig kommersiell verksamhet som omsätter miljonbelopp.

– Det här innebär att vi får samma juridiska förutsättningar som resten av Norden, och hoppas nu få ett bra samarbete med bredbandsoperatörerna för att nå rättssäkerhet. Det här är inget konstigt, det hade det däremot varit om vi haft andra regler här än i resten av EU.

Sedan tvisten påbörjades för två år sedan har Swefilmer stängts ner efter ett polistillslag i somras, men Pirate Bay är fortfarande en av Sveriges största piratsajter.

Dramatisk debatt

Bredbandsbolaget har hela tiden bestridit kraven, och menat att det är orimligt att en internetoperatör ”censurerar” innehåll på nätet. Man har också pekat på att en fällande dom kan leda till att internetoperatörer börjar stänga av kontroversiella sajter för att förebygga juridisk påföljd.

Jonas Jegerborn, chef på Bredbandsbolaget, är besviken över utfallet:

– Det här väcker många frågor: Vad innebär detta för svenska internetanvändare? Vilket ansvar kommer vi att få? Vi är väldigt förvånade över den här utkomsten, säger han till SVT Nyheter.

Kommer sajterna att blockeras omedelbart?

– Först kommer vi sätta oss ner och titta på domen och vad den innebär. Hur detta ska gå till och vilka sajter det kommer gälla. Kort sagt är vi förvånade över att man tolkar lagen på detta sätt.

Film- och tv-branschen å sin sida har understrukit att det inte bör finnas frizoner för illegala aktiviteter på nätet. De har pekat på att Pirate Bay lever och frodas år efter år, trots att grundarna har dömts för brott.

Långdragen konflikt

I höstas fick Bredbandsbolaget rätt i tingsrätten. Men film- och tv-branschen överklagade, och nu går Hovrätten på upphovsrättsinnehavarnas linje: Bredbandsbolaget kan anses medskyldiga till brott genom att deras kunder har tillgång till illegala fildelnings- och streamingsajter.

Domen är unik i sitt slag. En lång rad rättegångar har ägt rum mot fildelare och personer som driver fildelningssajter, men det här är första gången en internetleverantörs juridiska ansvar prövas i rätten. Domen kommer sannolikt bli vägledande för hur piratfrågan ska hanteras i Sverige i framtiden.

Bakom stämningen står Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk film och SF. De har i sin tur stöd av en lång rad filmproducenter, distributörer, biografägare samt tv-kanaler som TV4-Gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C More. Även SVT har uttalat stöd för stämningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Piratblockering

Mer i ämnet