Foto: TT

Domen: Telia ska lämna ut personuppgifter på fildelare

Uppdaterad
Publicerad

I februari kom nyheten att en dansk advokatbyrå på uppdrag av av flera internationella filmbolag startat en juridisk process mot svenska internetoperatörer för att få ut uppgifter till misstänkta fildelare. Nu har Patent- och marknadsdomstolen gett filmbolagen rätt: Telia ska ge ut uppgifter till tusentals IP-adresser som misstänks för fildelning.

– Vi tycker att våra kunders integritet är otroligt viktigt, men nu har domstolsbeslutet kommit och det måste vi följa, säger Inger Gunterberg på Telias Pressenhet till Kulturnyheterna.

Enligt domen, som kom i fredags, ska Telia lämna ut personuppgifter till drygt 5000 svenska IP-adresser som misstänks illegalt ha delat ett antal filmtitlar. Domen är en del i en större juridisk process, som drivs av danska advokatfirman Njord Lawfirm på uppdrag av flera internationella filmbolag, bland annat Lars Von Triers filmbolag Zentropa.

Och det är inte bara Telias kunder som berörs, även om leverantören är först ut att lämna ut uppgifter. Njord Lawfirm har krävt att även Tele 2, Bredbandsbolaget och dess ägare Telenor ska lämna ut personuppgifter till IP-adresser.

Norrmän uppmanas inte betala

Domen mot Telia innebär att uppgifter till 5.300 svenska IP-adresser ska lämnas ut, så att Njord Lawfirm kan skicka ”kravbrev” till personer som misstänks för fildelning. Brevet erbjuder personen att betala mellan 2000 och 3000 kronor för att slippa ställas inför rätta.

I Norge har Njord Lawfirm redan skickat ut sådana ”kravbrev”. Där har den statligt finansierade, men oberoende intresseorganisationen för konsumentfrågor – Forbrukerrådet, gett tydliga råd om att inte svara eller betala, och jämfört breven med ”rena hotbrev”.

Cecilia Norlander, jurist på svenska Konsumentverket, säger att Konsumentverket inte ger något sådant råd till svenskar. Däremot behöver man inte betala summan som advokatbyrån ber om.

– Om man anser sig vara oskyldig så behöver man inte betala något utan har alltid rätt att få saken prövad i domstol, säger Norlander till Kulturnyheterna.

Filmer som ska ha delats illegalt

De berörda IP-adresserna misstänks illegalt ha delat följande filmtitlar:

A royal affair (2012)

The commune (2016)

The model (2016)

A conspiracy of faith (2016)

In a better world (2010)

The day will come (2016)

The absent one (2014)

The salvation (2014)

A second chance (2014)

I am here (2014)

Melancholia (2011)

Love is all you need (2012)

The Keeper of lost causes (2013)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.