Domstol: Anti-muslimsk film ska bort från Youtube

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk domstol har beordrat Youtube att ta bort filmen Innocence of muslims som ledde till starka protester i många muslimska länder 2012.

Domarna i appellationsdomstolen i San Francisco sade på onsdagen att Youtube brutit mot skådespelerskan Cindy Lee Garcias upphovsrätt till sin roll i filmen.

Garcia har sagt att hon lurades att vara med i filmen, som av filmmakaren beskrevs som en äventyrsfilm om det antika Egypten. Hon sade att manuset hon fick varken refererade till muslimer eller profeten Muhammed och att hennes röst dubbades över efter inspelningen.

Filmen framställer profeten Muhammed som en religiös bedragare, pedofil och kvinnokarl. Den ledde bland annat till att USA köpte plats i pakistanska tv-kanaler för att visa reklamfilmer där president Barack Obama och dåvarande utrikesminister Hillary Clinton sade att USA respekterar alla religioner och att landets regering inte hade något med filmen att göra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot anti-islamfilm 2012

Mer i ämnet