Bill Cosby när han dömdes till fängelse den 25 september 2018. Arkivbild. Foto: Jacqueline Larma/AP/TT

Domstol ogillar dom mot Bill Cosby – har släppts fri

Uppdaterad
Publicerad

Pennsylvanias högsta domstol meddelar att Bill Cosbys fängelsedom ogillas och att han ska släppas fri från fängelset. Hans publicist Andrew Wyatt ska hämta upp honom under de närmaste timmarna, enligt ABC News.

Pennsylvanias högsta domstol meddelade under onsdagen att Bill Cosbys fängelsedom ogillas. Mindre än två timmar senare, strax innan klockan 14.30 lokal tid, släpptes han fri från fängelset i Pennsylvania. Det uppger statens kriminalvårdsmyndighet på Twitter.

Domstolens beslut kommer efter att den amerikanske skådespelaren avtjänat mer än två år av sitt potentiella tre till tio års straff, för att ha drogat och utnyttjat den universitetsanställda Andrea Constand 14 år tidigare.

”Det finns endast en gottgörelse som till fullo kan återställa situationen till 'status quo' för Cosby. Han måste bli frisläppt, och alla framtida åtal på dessa specifika anklagelser måste preskriberas”, skriver rätten i beslutet, enligt BBC.

Den högsta domstolen har också kommit fram till att vittnesmål från personer som varit irrelevanta för målet har påverkat rättegången.

”Cosbys fällande dom och straffpåföljd är upphävda och han är släppt fri.”

Brev från Constand

I samband med att domen förkunnades släppte domstolen ett långt brev från Constand. Där skrev hon att Cosby gav henne tre blå piller för att slappna av och i vittnesmålet beskrev hon hur han sedan förgrep sig på henne, men att hon varken kunde försvara sig eller skrika på grund av drogerna han gett henne.

Pennsylvanias högsta domstol hörsammade förra året två punkter i Cosbys överklagan, enligt ABC News. En gällde vittnesuppgifter om tidigare handlingar och Cosbys tidigare vittnesmål gällande drogen quaalude 2005–2006. I överklagan hävdades att domaren felaktigt tillåtit Cosbys tidigare vittnesmål gällande användandet av quaalude under frivilliga sexakter med kvinnor på 1970-talet.

Överenskommelse

Den andra punkten gällde en skriftlig överenskommelse från Bruce Castor, den tidigare distriktsåklagaren för Montgomery County, att inte åtala Cosby i Constand-fallet. Castor har i vittnesmål sagt att han lovat Cosby att inte åtala honom om han vittnade i en civilrättslig process efter en stämning av Constand.

Två lägre rättsinstanser har tidigare vägrat att upphäva domen. Cosby har alltjämt nekat till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.