Foto: Scanpix

Belgisk domstol: ”Tintin i Kongo” är inte rasistisk

Uppdaterad
Publicerad

Seriealbumet ”Tintin i Kongo” är inte rasistiskt och innehåller inga ”illasinnade” utsagor. Det slog appellationsdomstolen i Bryssel fast på onsdagen.

Därmed bekräftar domstolen ett utslag från 2011 i en lägre instans. Som en följd av onsdagens dom finns det inte några skäl till ett förbud mot försäljning eller annan spridning av ”Tintin i Kongo”, rapporterar belgiska tv-kanalen RTBF.

Den långdragna juridiska processen kring albumet kan nu betraktas som avslutad, i alla fall i Belgien som anses vara seriefigurens ”hemland” eftersom hans skapare Hergé var belgare.

Den franska organisationen Cran (Conseil Représentatif des Associations Noires), anser att “Tintin i Kongo” innehåller rasistiska formuleringar och att kongoleserna i albumet bland annat framställs som dumma.

Organisationen överklagade domen i första instans men förlorade alltså även i appellationsdomstolen som slår fast att Hergé inte hade någon avsikt att sprida rasistiska åsikter eller förakt för kongoleserna. Hans avsikt var att underhålla läsarna – inte att uppmana till hat och diskriminering, hävdar domstolen.

Även en privatperson, den kongolesiske studenten Bienvenu Mbutu Mondondo, överklagade domen och ansåg att albumet borde förbjudas.

Mannen, som skapade Tintin-figuren, hette egentiligen Georges Prosper Remi och föddes 1907 i Etterbeek i Brysselregionen.

Han använde pseudonymen Hergé och avled 1983 i Bryssel.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Tintin

Mer i ämnet