Hör dansbandet Donnez prata om de livestreamade temakvällarna. Foto: Jörgen Lundh

Donnez gör digital dansbandssuccé – Har nått två miljoner visningar

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte alltid livespelningar på nätet går hem i stugorna, men dansbandet Donnez koncept har gjort oväntad succé. Nu har bandets sändningar fått över två miljoner visningar.

– Det har blivit lite som en tv-serie. Folk köper hem mat och dricka inför sändningen på tisdagskvällen, säger kapellmästaren Donald ”Donne” Laitila till Kulturnyheterna.

Varje tisdag kl 19:00 samlas dansbandet Donnez från Perstorp i sin nybyggda inspelningsstudio. Uppklädda trycker de på record och startar sedan sin veckovisa livespelning, som kan strömmas på nätet. Sedan snart ett år tillbaka har Donnez fått turnera digitalt, vilket minst sagt varit en succé för dansbandet.

Donnez livesubstitut har nämligen fått över två miljoner visningar och enligt bandet har man även lyckats nå ut till en helt ny dansbandpublik.

– Jag tror det är viktigt, i en pandemi när folk sitter inlåsta att man får lite underhållning. Det har nu blivit lite som en tv-serie och att folk köper hem mat och dricka inför sändningen på tisdagskvällen. Det har blivit extremt populärt, säger kapellmästaren Donald ”Donne” Laitila.

Satsar på temakvällar

Livesändningarna har ofta olika teman – allt mellan Elvis och oktoberfest. Enligt bandet är det inte heller sällan man kan se danssugna tittare bjuda upp varandra i chattfönstret.

– Det har varit positivt hela vägen. Många som uppskattar att man bjuder på sig och tycker det är kul med teamakvällar. Allt från poolfest till grillparty, folk har lite förväntningar, vad ska hända nästa vecka? Säger bandets sångare, Andy Ekenmo.

– Det är ju dock en vanesak att spela inför en kamera istället för en publik men responsen kommer ju från i kommentarsfälten istället för applåder.

Donnez med Z

Donnez bildades i Perstorp år 2000 och består förutom Donald ”Donne” Laitila och Andy Ekenmo av Johan Karlsson, Daniel Högå Thofvesson och Dan Gustavfsson.

Och givetvis ska bandnamnet stavas med ett Z på slutet. Varför man som dansband ofta har med denna sällan använda bokstav, finns det en gammal skröna om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.