Doris Day i Jag hatar dej, älskling (1959). Foto: TT

Doris Day fyller 95 – två år tidigare än planerat

Den legendariska skådespelaren Doris Day var helt inställd på att fira sin 93-års dag under måndagen den 3 april. Men nya uppgifter visar att hon inte alls fyller 93 – utan 95 år.

Doris Day har länge trott att hon är född 1924 men efter att nya uppgifter kommit fram från myndigheterna i födelsestaten Ohio, visar det sig nu att det riktiga födelseåret är 1922, rapporterar The Guardian. Så till många och framförallt Doris Days egen förvåning visar det sig att hon är två år äldre än det som tidigare har varit känt.

”Jag har alltid sagt att ålder bara är en siffra” skriver Doris Day i ett pressmeddelande. ”Jag har aldrig lagt någon vikt vid födelsedagar men det är roligt att äntligen veta hur gammal jag är”.

Doris Days födelsebevis. Foto: TT

Kan bero på felskrivning

Doris Days talesperson Charley Cullen Walters är inte säker på varför hennes verkliga ålder inte har varit känd tidigare. Men han ger en möjlig förklaring till The Guardian:

”Det som jag har hört från flest håll är att Doris var aktuell för en roll när hon var ganska ung och att hennes ålder på ansökningsformuläret skrevs ner fel. Jag vet inte om det stämmer men det kanske helt enkelt har blivit kvar under alla dessa år”.

Lång guldkantad karriär

Doris Day eller Doris Mary Ann von Kapplehoff, som är hennes födelsenamn, debuterade i filmen På kryss till Rio (1948). Hon har sedan dess gjort flera framträdande roller och blev nominerad till en Oscar i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i Jag hatar dej, älskling (1959).

Hon nådde också topplaceringar på hitlistorna i både USA och England med låten Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be) som hon spelade in 1956 för Alfred Hitchcocks Mannen som visste för mycket.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer