DR-anställd om nedskärningarna: ”Jag tänkte bara, nej!”

Uppdaterad
Publicerad

Varje vecka lyssnar ungefär 100.000 danskar på jazzkanalen P8, men inom två år har kanalen skrotats. Programledaren Niels Christian Cederberg är besviken.

– Jag tänkte bara, nej! Varför tar de det som är absolut billigast att producera i hela huset och som ger mest värde för en smal genre? Varför är det det som ska bort?

Redan under sommaren kom sparplanen för Danmarks Radio som innebär att flera radio- och tv- kanaler ska läggas ned, bland annat P8 Jazz, P6 Beat som spelar alternativ musik och popkanalen P7. I samband med nedläggningsbeskedet har politker uttalat viljan att DR ska satsa mer på dansk musik.

Programledaren för P8 Jazz, Niels Christian Cederberg, menar att nedläggningarna istället blir ett dråpslag för dansk jazz och för mycket annan icke kommersiell dansk musik. Enligt Niels Christian Cederberg är detta också kanaler som fångar upp den sortens musik som de kommersiella kanalerna inte tjänar några pengar på att spela. Och hans egen kanal är oerhört viktig för landets jazzscen, menar han.

– Vår kanal spelar ju 30-40 procent dansk jazzmusik. Man kan lätt säga att 90 procent av de som spelas här inte spelas någon annanstans.

Inte konkurrera med privata medier

Det är fortfarande för tidigt att säga exakt vilken sorts effekt de kommande nedskärningarna kommer att ha på utbudet. Kulturminister Mette Bock från partiet Liberal alliance här däremot varit klar med vad hon vill ta bort från utbudet, och hon vill inte att DR ska konkurrera med privata medier.

Därför vill politikerna dra ner på sport, nöje och underhållning hos DR. Men nedskärningarna blir omfattande, budgeten ska kapas med 20 procent, så frågan är om de kommer att slå mot andra områden som till exempel nyheter och kultur?

– Det blir färre radio- och tv-program och möjligtvis påverkas också kvalitén. Det som händer nu kommer också att ha inverkan på det offentliga samtalet, säger Mathias Bay Lynggaard, journalist på DR P1 och facklig representant för journalisterna på företaget.

Förlorar rollen som en mäktig aktör

I dagsläget har DR en stark ställning med en stor publik. Danska dagstidningen Politikens kulturredaktör Mette Davidsen-Nielsen tror att en effekt av nedskärningarna blir att Danmarks Radio kommer att förlora delar av sin breda spridning, och då även rollen som en mäktig aktör och som den stora samlande kraften.

– Ju färre kritiska journalister man har, desto mindre makt har man. Så man kan säga att det är ett försök att minska DR:s makt. 94 procent av befolkningen, dvs hela den danska befolkningen tar varje vecka del av något av DR:s program. Det blir väldigt spännande att se vilket inflytande det här får, säger Mette Davidsen-Nielsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.