DR ska förmedla det ”kristna kulturarvet”

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks Radio ska, enligt sitt nya sändningskontrakt, lägga särskild vikt vid att förmedla det kristna kulturarvet, rapporterat danska tidningar.

DR:s förra avtal slog fast att tv- och radiobolaget var förpliktigat att förmedla det danska kulturarvet. Men enligt det nya avtalet har alltså kristendomen blivit en del av bolagets uppdrag.

Det nya avtalet får nu hård kritik från flera håll.

– DR ska vara allas och om man håller sig till en bestämd ideologisk och värdemässig linje så riskerar vi att DR inte längre fungerar som en samlande kraft, utan som en exkluderande, säger religionshistorikern Mikael Rothstein till nyhetsbyrån Ritzau.

– Public service är ju inte bara något som är till för kristna, men man sänder nu en politisk signal genom att framhäva det kristna kulturarvet framför allt annat, säger idéhistorikern Malene Busk till tidningen Information.

Oppositionen kritisk

Den nya formuleringen är trångsynt och har sin förklaring i högerregeringens samarbete med Dansk Folkeparti, hävdar företrädare för oppositionen i Danmark.

Oppositionen flaggar samtidigt för att man kommer att riva upp formuleringen och ersätta med den gamla om man vinner nästa val till folketinget, rapporterar tidningen Politiken.

Danmarks kulturminister Per Stig Møller från Konservativa partiet försvarar dock det nya avtalet:

– I en globaliserad och mer konfrontatorisk värld är vi tvingade att precisera för oss själva vilken grund vi står på, säger han till Information.

Sändningskontraktet är upprättat mellan DR och kulturministern och ska gälla till och med 2014.

Anders Silvergren Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.