En scen ur Arthur Millers ”Häxjakten” på Elverket, hösten 2019. Foto: Karin Wesslén / TT

Dramaten säger upp avtalet med scenen Elverket

Uppdaterad
Publicerad

Dramaten kommer inte att förlänga hyresavtalet med scenen Elverket. Orsaken är att de fasta kostnaderna för lokalen har blivit för höga.

– Hyresvärden vill höja hyran samtidigt som vi tycker att en för stor del av våra pengar redan går till hyror. Elverket är en otroligt fin scen och vi har haft flera framgångsrika föreställningar där, men vi vill satsa våra resurser på att kunna fortsätta göra högkvalitativ teater, säger Lena Törner, pressansvarig på Dramaten.

”Alternativ finns”

Enligt Lena Törner finns det, efter renoveringen av Dramatenhuset, flera scener i byggnaden som kan utnyttjas mer när Elverkets scen på Linnégatan i Stockholm inte längre finns att tillgå.

– Och under renoveringen har vi bland annat haft en föreställning i en lägenhet på Hötorget. Så lösningar och alternativ finns, säger hon.

Den nya teaterchefen Mattias Andersson, som tillträder sin tjänst den 1 mars, har tidigare öppnat för att Dramaten i framtiden ska hitta publik som inte hittat till Dramaten tidigare. När avtalet med Elverket nu sägs upp påpekar han att en eventuell ersättningsscen inte nödvändigtvis behöver ligga i Stockholms centrala delar.

”Behöver inte ligga på Östermalm”

”Såklart extremt tråkigt att lämna ett så unikt teaterrum, men som jag förstår – utan att ännu ha tillträtt – så är det totalt omöjligt att behålla utifrån nuvarande ekonomi”, säger han i ett uttalande och fortsätter:

”Samtidigt tänker jag att detta dels lösgör resurser för att skapa ännu mera scenkonst och vitalitet i huset vid Nybroplan. Men också öppnar möjligheter till annexscener i helt andra delar av staden för att nå nya publikgrupper. Samtliga nationalscenens spelplatser behöver inte ligga på Östermalm”.

Avtalet med Elverket, som under våren bland annat ger ”Vi som fick leva om våra liv” i regi av Mattias Andersson själv, löper ut den sista juni 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer