Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under maj uppträder Dramaten utanför en rad äldreboenden i Stockholmsområdet. Ett initiativ för att sprida glädje och gemenskap i tider då många är isolerade. Foto: SVT/Andreas Idén Visa alla (2)
Visa alla (2)

Dramatens nya satsning: Uppträder för äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Under maj uppträder Sveriges nationalscen, Dramaten, utanför en rad äldreboenden i Stockholmsområdet. På gårdar och nedanför balkonger framför skådespelare stycken ur bland annat Edith Södergrans, Nils Ferlins och Olle Adolphsons verk.

Under onsdagen var det urpremiär för Dramaten hälsar på utanför Kyrkbyns äldreboende i Sköndal i södra Stockholm. I solen på terrassen, med två meters avstånd, sitter ett 20-tal boende. På gräsplätten nedanför sjunger och spelar Dramatenskådespelarna Hannes Meidal, Thérèse Brunnander och Maia Hansson-Bergqvist Fattig bonddräng.

– Så ljuvligt när de sjöng de här fina bitarna. Det är musik man sällan hör, men det är nog för att man inte går på sådana ställen, säger Gulli Andersson, boende på Kyrkbyns äldreboende.

– Strålande att få in Dramaten här. Jag har aldrig varit på Dramaten, fast jag är infödd stockholmare, säger Bengt Nilsson som också sitter i publiken.

Initiativ när scenerna står tomma

Sedan coronapandemin bröt ut är alla föreställningar på Dramaten inställda och Dramaten hälsar på är ett av flera program som ensemblen genomför när scenerna står tomma.

– Kan publiken inte komma till oss får vi komma till den. Det känns också skönt att återvända till något analogt i allt detta digitala. Kanske kan detta bli startskottet för projekt jag vill utveckla framöver där Dramaten mer aktivt söker upp publik utanför huset, säger Mattias Andersson, Dramatens teaterchef och konstnärlige ledare.

Två äldreboenden om dagen ska hinnas med och programmet och ensemblen byts ut varje dag.

– Genom att på detta vis möta människor som lever ensamma och isolerade hoppas vi skapa stunder av glädje, mening och gemenskap. Att med poesi och musik, på säkert avstånd, komma nära, säger Hannes Meidal, skådespelare och programansvarig för Dramaten hälsar på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer