Tomas Pontén i Dramatenuppsättning av Tjechovs ”Onkel Vanja” från 2008. Foto: TT

Dramatenskådespelaren Tomas Pontén död

Uppdaterad
Publicerad
Tomas Pontén är känd från populära tv-serier som Skärgårdsdoktorn och Tusenbröder. Sedan 1972 tillhörde han Dramatens fasta ensemble.

Den svenske skådespelaren Tomas Pontén har avlidit efter en tids sjukdom.

Han gick på Scenskolan i Stockholm i början av 70-talet och har hört till Dramatens ensemble sedan 1972. Han har spelat i ett 50-tal uppsättningar sedan dess.

Han har också medverkat i en rad filmer och tv-serier. Bland annat i ”Kejsarn av Portugallien”, ”Radioskugga”, ”Tusenbröder” och ”Skärgårdsdoktorn”.

”En förtjusande person”

Regissören, dramatikern och före detta landshövdingen Ingrid Dahlberg, var chef för Dramaten från 1996 till 2002 och jobbade då tillsammans med Tomas Pontén.

– Han var en väldigt bra och tillgänglig skådespelare. Nyfiken på alla roller han fick, han tyckte om sitt yrke och väldigt angelägen om sitt arbete, säger hon.

– Han var en förtjusande person. Trevlig, sympatisk och kunde hjälpa andra.

”Drastisk och skön humor”

Skådespelaren och regissören Figge Norling spelade mot Tomas Pontén i tv-serien ”Radioskugga” på 90-talet.

– Vi hade väldigt roligt under inspelningen och umgick även privat under de där åren. Han hade en otroligt drastisk och skön humor. Vi hade många middagar då vi skrattade otroligt högt och länge, så att timmarna flög iväg, säger Figge Norling.

Som skådespelare var Tomas Pontén närvarande, tycker han.

– Han var väldigt kollegial och noga med att ha allting klart innan tagningarna, så att alla visste vad vi skulle göra, vilket var väldigt skönt. Jag skulle vilja påstå att stämningen kring inspelningen såg han till stämde med det vi skulle jobba med.

”En seende person”

Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius minns Tomas Pontén som ”en god lagspelare”.

– En av Dramatens trogna. I slutet av 80-talet hade jag prao på Dramaten och fick då sitta med vid repetitioner av David Rabes pjäs Hurly Burly som han regisserade med Lena Nyman bland andra. Jag minns honom som en vänlig och seende person och det är förstås sorgligt att han går bort alldeles för tidigt.

De serierna går alla att se i SVT:s Öppet arkiv.

Tomas Pontén blev 69 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer