Claire Foy som drottning Elizbeth II i The crown Foto: TT

Drottningen byts ut i tredje säsongen av The crown

Publicerad

Drottningen åldras.

Och Claire Foy kan inte göra det med henne. Istället tar Olivia Colman över från och med tredje säsongen av Netflix prisbelönta The crown.

Skådespelaren Claire Foy har belönats med en Golden globe för rollen som drottning Elizabeth II. Serien, som produceras av och sänds på Netflix, börjar när Englands drottning förlovar sig med prins Philip, hertig av Edinburgh 1947.

I december kommer seriens andra säsong med Claire Foy i huvudrollen, men från och med 2019 ska Elizabeth II spelas av Olivia Colman, känd från serien Broadcurch. Enligt BBC gäller kontraktet för säsong tre och fyra. Vid den tredje säsongens början år året 1963 och drottningen 37 år gammal.

Verklighetens drottning gillar serien

– Jag visste hela tiden att det bara skulle bli två säsonger och att rollen sedan skulle reinkarneras och någon annan ta över. Det ligger i rollfigurens natur, har Calire Foy sagt enligt BBC.

Calire Foy och Olivia Colman Foto: TT/Wikimedia commons

The crown är planerad att fortsätta fram till att handlingen hunnit ikapp historien. Verklighetens drottning Elizabeth II, nu 91 år fyllda, gillar enligt uppgift serien om sig själv, som hon har tagit för vana att följa varje helg i Windsor castle tillsammans med prins Edward och hans fru Sophie. Även om några stycken enligt drottningen är ”för överdrivet dramatiserade”, håller produktionen överlag god kvalitet.

LÄS MER: Claire Foy blir nya Lisbeth Salander

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.