Mattias Adolfsson är illustratör

”Du kan inte bli förälskad i ett socialt medium!”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Adolfsson är illustratör med uppdrag över hela världen. Han tecknar för New York Times och Dagens Nyheter och är ständigt på resande fot. Allt började med ett blogginlägg.

Mattias Adolfsson är hemma i huset i Sigtuna och packar inför resan till Ryssland. Nyss kom han hem från Kina. Mattias är frilansande illustratör med uppdrag över hela världen. För 10 år sedan vantrivdes han med sitt jobb i dataspelsbranschen.

En klasskompis från högskolan för konst och design i Göteborg hade börjat lägga ut sina illustrationer på en blogg och fått mycket uppmärksamhet. Mattias Adolfsson bestämde sig för att testa och började också publicera sina teckningar bloggen ”Mattias Inks”.

Positivt gensvar

– Jag hade inga stora förväntningar när jag började. Det var bara ett slags andningshål då jag inte trivdes med mitt jobb. Aldrig hade jag trott att det skulle gå att bygga en karriär på en blogg, säger Mattias Adolfsson.

Då, 2006, var det bara Mattias och hans klasskompis i Sverige som publicerade så kallade sketchbloggar. Internationellt fanns det fler som ritade och bloggade och de hittade snabbt till hans sida och började kommentera. Det tvingade honom att rita någonting nytt varje dag.

– Jag blev så förvånad. Ena dagen hade jag lagt upp bloggen och nästa vecka hade den jättemycket besökare. Jag fick så mycket positiv feedback och det blev ett incitament för att fortsätta rita.

Bloggen viktig för konstnärer

Mattias Adolfsson beskriver hur den första tiden med bloggen präglades av en familjär stämning. Det var en liten grupp illustratörer som följde varandra. Men efter att ha uppmärksammats av den mer kända konstbloggen Drawn började allt fler hitta till Mattias Adolfssons blogg och snart började han få illustratörsuppdrag över hela världen genom bloggen. Mattias Adolfsson tror att bloggen haft stor betydelse för många konstnärer.

– Bloggen blev ett sätt att våga visa det man hade gjort i stället för att sitta hemma och skapa men utan att nå en publik. Även om det man gör är väldigt smalt kan man hitta några som gillar det, vilket är otroligt viktigt för den skapande processen.

Saknar bloggen

Han postar fortfarande något nästan varje dag på bloggen men fokus ligger numera mest på Instagram och Facebook. Sammanlagt en halv miljon följer Mattias Adolfsson, men bloggen har bara 1000 besökare per dag. Det finns heller inte den ström av kommentarer och dialog som fanns på bloggen tidigare.

– Jag kan sakna bloggen, för den som besökte mig där hade sökt upp mig specifikt. På Facebook känns det mer slumpmässigt om man fastnar i någons flöde. Men det går inte att bli förälskad i ett socialt medium för det utvecklas hela tiden, säger Mattias Adolfsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.