Dubbelt upp för Adam Alsing på Radiogalan

Publicerad

På onsdagskvällen firades årets insatser i etern. Adams Alsing hyllades dubbelt upp. Han blev utsågs årets manlige programledare och tillsammans med Gry Forsell fick han pris för Årets Morgonprogram.

Det är andra gången Mix Megapols morgonshow Äntligen Morgon får pris – och slog därmed konkurrenterna Rivstart med bandit och Morgonpasset i P3. Anton Karis fick pris för sitt reportage om Kölnkonserten

Årets Morgonprogram – Äntligen Morgon, Mix Megapol SBS Radio

Motivering: Fortfarande det morgonsällskap som håller högst klass. Professionellt och intelligent utan flams och med, dessutom, den högsta humornivån av alla.

Årets Reportage: Kölnkonserten Anton Karis Sveriges Radio P1/Ekot
Motivering: Reportaget hakar fast i lyssnaren, lika oförglömligt som musiken som porträtteras. Magiskt ? i alla led. Det öppna fönstret i Gamla stan, den tunga indiska natten, raspet från LP-skivan under kärleksmötena... intima bilder som kunde blivit snaskiga, vore det inte för radions integritet ? och den skicklige reportern bakom underverket.

Årets Underhållning: Lilla Al-Fadji i P3, Sveriges Radio/Munck AB
Motivering: Charmig konfrontation. Fnissig provokation. Föredömligt liten. Föredömligt cool. Radions roligaste dialekt och röst.

Årets Musik: Tyst för fan – historien om Ebba Grön. Karin Forsmark och Rickard Nerbe, Sveriges Radio Göteborg
Motivering: För en lärorik och underhållande resa bakåt i tiden. Och, inte minst, gudomlig musik!

Årets kanalprofilering: Radio 107,5 SBS Radio
Motivering: Ett helhetsgrepp som lyckas med att skapa en nostalgitripp dag efter dag.

Årets folkbildare: Matens pris. Daniel Öhman och Malin Olofsson Sveriges Radio Ekot

Motivering: Ekots personliga och kunniga reportrar tar lyssnaren med ut på en global resa full av spänning och ny kunskap. Resultatet är en svindlande insikt om hur vi roffar åt oss på andras bekostnad, trots att vi tror att vi gör rätt.

Årets Public Service: Elin-mitt sorgliga liv. Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco, Sveriges Radio/Generation Z/Ekot
Motivering: I all sin lågmäldhet, slår den till rakt i hjärtat och blottar de oerhörda konsekvenser ett systems handlande, eller brist på handlande, får för en enskild och utsatt människa.
Mitt i det nattsvarta, när det är på gränsen till outhärdligt att fortsätta lyssna, kan man bara önska att, det faktum att historien berättas för oss, resulterar i framtida handling och förändring och att en 13-årig flickas sorgliga liv, trots allt, inte varit alldeles förgäves.

Årets Närradio: Radio UPF, Radio AF
Motivering: För en journalistisk nyfikenhet och engagemang i frågor som ligger i tiden men lätt blir dagsländor i utrikesbevakningen. Det inger hopp om radiojournalistikens framtid.

Årets PLR-station: Bandit Rock. MTG Radio
Motivering: Tydlig och kaxig som har vuxit till en stor radiostation med hängiven publik. Det rockar fortfarande fett.

Årets Specialpris: Radiosporten, Sveriges Radio
Motivering: Årets pristagare har under alla år på ett excellent sätt förmått leva upp till radions signum om snabbhet, enkelhet och direkthet. Svenskarna kräver en snabb och kvalitativ sportrapportering. I hård konkurrens från andra medier gäller det att behålla publikens öra och hjärta. Redaktionens legendariska medarbetare har under årtionden fått oss att skratta, gråta, jubla och känna stolthet över alla idrottsframgångar för Sverige.

TNS-SIFO:s pris: Årets mest populära programledare
På uppdrag av Radiogalan gjordes en Sifo-undersökning med frågan ”Vem tycker du har varit den bästa programledaren i radio under det senaste året?” Totalt har drygt 100 programledare namngivits.
Bästa kvinnliga programledare: Lotta Bromé – Sveriges Radio
Bästa manliga programledare: Adam Alsing – Mix Megapol

Årets Rookie utsågs tidigare på dagen och det blev Tankesmedjan i P3:s satiriker Jonatan Unge som mottog priset på Radiodagen på Kulturhuset.

Årets Hederspris: Claes ”Clabbe” af Geijerstam
Motivering: Musik har alltid varit en hörnpelare i radions utbud. Karriärer, succéer och musikalisk framgång har skapats genom etern. Med en unik profil och imponerande bredd – som artist, radiopratare och stilskapare ? har han på olika sätt influerat musiken i svensk radio sedan 1960-talet. Och, han är nog Sveriges största DJ genom discotiderna-hela svenska folkets ”Clabbe”

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer