Dubens fader Lee ”Scratch” Perry, 82, har inga planer på pension

Uppdaterad
Publicerad

Mycket av dagens musik hade aldrig låtit som den gör idag om inte artisten och producenten Lee ”Scratch” Perry gjort sina banbrytande ljudexperiment på Jamaica på 1970-talet. En legendarisk excentriker som fortfarande är aktiv – 82 år gammal.

Lee ”Scratch” Perry var en av personerna som grundade musikgenren dub, gjorde en av de första reggealåtarna och upptäckte Bob Marley.

Med små resurser och stor påhittighet var han drivande i att utveckla dub och reggae från 60-talet och framåt. Alla möjliga ljud blev musik när The Upsetter, som han också kallas, lekte vid mixerbordet.

Han har gjort många skivor i eget namn, men har även upptäckt och producerat mängder av jamaicanska artister som The Congos, Max Romeo och The Wailers med Bob Marley i spetsen.

När västvärldens pop- och rockmusiker fick upp öronen för Lee ”Scratch” Perrys ljudexperiment ledde det till samarbeten med artister som The Clash, Beastie Boys och Paul McCartney.

Foto: Andreas Idén/SVT

Gudomlig musik

Han är djupt religiös och pratar ibland som att han lever i ett annat universum. Bland annat anser han att hans musik är gudomlig och att den kan utrota ondska på jorden.

– Gud gör inga misstag, bara experiment, säger Lee ”Scratch” Perry till Kulturnyheterna.

Så han skickade dig att utföra experimenten?

– För att gör extrem musik. Ren, perfekt musik. Helig musik och rättfärdig och gudomlig musik.

Hur gör du musik?

– Allt kommer ur en dröm och jag kopierar supervarelser och superkrafter. Jag kopierar Stålmannen. Jag flyger i drömmen och jag flyger i musiken och jag har en flygande hund som heter Krypto, säger han.

Brände ner sin egen studio

Sedan många år tillbaka bor han i Schweiz efter att ha lämnat Jamaica sedan han, i slutet av 70-talet, brände ner sin mytomspunna studio The Black Ark.

– Det blev för många Upsetters, för många härmapor. Jag stod inte ut med det längre.

Perry brukar beskrivas som ett mysterium, eller en excentriker, men hyser ingen längtan att bli som andra.

– Aldrig.

Varför inte?

– Andra människor gör ont och jag gör inte ondskefulla saker.

Lee ”Scratch” Perry är 82 år gammal men har inte slutat turnera och göra ny musik.

– När jag insåg att världens unga behöver mig förstod jag att jag inte kunde lägga av. Jag fortsätter så länge jag behövs, säger han.

Lee ”Scratch” Perry

Rainford Hugh Lee Perry föddes 1936 i Kendal, på den jamaicanska landsbygden.

När han var 20 flyttade han till huvudstaden Kingston och började jobba på musikstudion Studio One, där han sprang ärenden.

Perry jobbade sig upp i företaget, men lämnade så småningom och började procuera musik under alteregot The Upsetter.

1969 spelade han in låten People funny boy, som anses vara en av de första reggaelåtarna.

Samma år började han jobba med Bob Marley och The Wailers.

1973 byggde han studion Black Ark studio.

Källa: Rolling Stone och biografin People funny boy av David Katz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.