Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Per Schlingmann och Karin Henriksson tror om ”The rock”s chanser att bli amerikansk president. Foto: Ulf Sandlund/SVT/Vianney Le Caer/AP

Dwayne ”The Rock” Johnson föreslås som presidentkandidat

Publicerad

Skådespelaren och före detta fribrottaren Dwayne ”The rock” Johnson har föreslagits av bland andra Washington Post som en möjlig presidentkandidat för Demokraterna i USA. Detta som ett sätt att ena ett polariserat land.

Diskussionerna om Dwayne Johnson som presidentkandidat tog fart efter att en undersökning från 2021 visade att 46 procent av amerikanerna hade stöttat honom. Han har också vid flera tillfällen uttalat att han skulle kunna tänka sig jobbet i framtiden, även om han just nu vill fokusera på att vara en närvarande pappa.

– Det är klart att han är en otroligt charmerande, skicklig och tilltalande person. Det är kanske det som behövs nu när så gott som varenda amerikan är missnöjd med tanken på en ny kraftmätning mellan Donald Trump och Joe Biden, säger Karin Henriksson, journalist och författare till flera böcker om amerikansk politik.

– Det är en dröm om att någon annan ska kunna komma in och ordna upp alltihop.

”Personlighetens era”

Per Schlingmann är pr-strateg och före detta partisekreterare för Moderaterna. Han säger att en politikers personlighet och autenticitet blivit allt viktigare.

– Det som vinner människors hjärtan är någon som är sig själv, som står för någonting emotionellt. Jag tror att personlighetens era är det vi har framför oss. Sen om man kommer från näringsliv, politik, från skådespeleri eller från wrestling, det återstår att se.

Vem tror du blir Sveriges första kändisstatsminister?

Bland skådespelare är det svårt att säga, jag tror att jag skulle söka svaret mer i akademin. Hans Rosling om han hade levt, eller Johan Rockström kanske, säger Per Schlingmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.