Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Performancekonstnären David Datuna åt upp bananen i verket ”Comedian” av Maurizio Cattelan.

Miljonbanan åts upp av konstnär

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären David Datuna åt på lördagen upp konstverk ”Comedian” som tidigare i veckan sålts för över 1,1 miljoner kronor. ”Comedian”, av Maurizio Cattelan, består av en banan upptejpad på en vägg.

Konstverket ställdes ut under konstmässan Art Basel i Miami och hade redan väckt stor uppmärksamhet innan det åts upp. Det såldes nämligen tidigare i veckan för över 1,1 miljoner kronor.

Men i lördags gjorde konstnären David Datuna konst av konsten när han stegade in på galleriet, plockade ner bananen och tuggade i sig den. Han dokumenterade händelsen och la upp det hela på Instagram. David Datuna skrev i sitt Instagram-inlägg med titeln ”Hungrig konstnär” att: ”Jag älskar Maurizio Cattelans konst och särskilt den här installationen. Den är delikat.”

Åt bananen med ”goda avsikter”

Trots tilltaget så kommer inte Datuna att polisanmälas. Representanter för galleriet säger att de tar händelsen med ro och att de förstår att stycket performancekonst genomfördes med goda avsikter.

– Han förstörde inte konstverket. Bananen är bara en idé, säger Lucien Terras på Galerie Perrotin till Miami Herald.

Värdet i konstverket ligger inte i bananen i sig, utan i äkthetsintyget som följer med konstverket, och det är meningen att bananen ska bytas ut. En ny banan hade tejpats upp på väggen 15 minuter efter att Datunas ätit klart, allt enligt de instruktioner för bananbyte som medföljer konstverket.

Mannen bakom guldtoaletten

Den italienske konstnären Maurizio Cattelan ligger bakom ett flertal uppmärksammade konstverk.

Bland annat en toalett i 18 karats guld, ett konstverk som döpts till ”America”. Toaletten stals tidigare i år från Blenheim Palace i brittiska Oxfordshire, där den installerats som en del av en utställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer