Vivaldi och barockinstrument på första konserten med 50 i publiken

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juni lättades coronarestriktionerna och några som lyckats tajma denna dag perfekt är Stockholm Early Music Festival – alltså festivalen för medeltidens, renässansens och barockens musik. Nu kan de öppna portarna för 50 sittande i publiken när ryske stjärnviolinisten Dmitrij Sinkovskij spelar Vivaldis de fyra årstiderna.

– Stycket är väldigt speciellt, det beskriver de fyra årstiderna men även olika känslor. Det handlar inte bara om naturen utan också om detaljer som när ett gäng dricker sig fulla och firar hösten tillsammans. Det finns flera riktigt roliga stunder, säger Dmitrij Sinkovskij.

Ska låta som på 1700-talet

Sinkovskij kommer att framföra De fyra årstiderna tillsammans med ensemblen La Voce Strumentale och de vill att det ska låta som när det begav sig – på 1700-talet. Men det är inte helt lätt.

– Vem vet hur de spelade på den tiden? Men vi har gjort massor av efterforskningar.

De fyra årstiderna spelas på tidsenliga instrument och i Sinkovskijs fall innebär det en riktigt gammal fiol.

– Jag spelar på en fiol från 1675, så den är ännu äldre än musiken. Jag föredrar förstås äldre instrument eftersom jag spelar mycket tidig musik, säger han.

”Känner mig hedrad”

Årets festival är den tjugonde i raden, och att få spela i Sverige just den 1 juni när coronarestriktionerna lättas är speciellt.

– Jag känner mig hedrad att få vara en av de första som får spela inför publik efter en sådan lång tystnad. Vi kommer göra vårt allra bästa för att skapa något riktigt speciellt, säger Dmitrij Sinkovskij.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.