Journalisten: ”Vi för ett krig härifrån, radion är vårt vapen”

Publicerad

Sedan i mitten av mars har nystartade Radio Sthlm levererat tre nyhetsprogram i veckan om kriget i Ukraina. Internetleverantören Bahnhof ligger bakom initiativet, och programmet spelas in i deras lokaler, ett civilt skyddsrum i Stockholm.

Journalisterna Olga Maxe, Maksim Lapitsky och Jurij Gourman har alla en bakgrund på Sveriges Radios Radio Sweden. Nu sänder de tre program i veckan, i hopp om att kunna nå människor i Ryssland som letar efter oberoende nyheter.

– Vi uppfattar det som ett krig som vi för härifrån. Radioprogrammen som vi gör är vårt vapen. Vi är för gamla för att åka till Ukraina och kriga där, säger Jurij Gourman.

Echo Sthlm sänder via kortvågsradio och lägger upp sina program på de sociala plattformar som fortfarande kan nås från Ryssland, bland andra Telegram, Soundcloud och Youtube. Det är svårt att veta hur många man når genom radio, men enligt Bahnhof har man via de olika apparna åtminstone 1000 lyssnare i Ryssland varje vecka. Redaktionen får också mejl från ryska lyssnare som tackar för att de ger en annan bild av kriget än den som kablas ut i ryska medier.

Hoppas nå fler lyssnare

På den i Ryssland populära appen Telegram har programmet växt de senaste veckorna och där hoppas redaktionen att man kan nå fler lyssnare – även oliktänkande.

– Det som är intressant med Telegram är att det är en populär kanal för rysk propaganda. Det är 60 procent sanning och 40 procent propaganda, skulle jag säga. Det är därför myndigheterna inte stänger det, säger Jurij Gourman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.