Ed Sheeran: ”Jag vill bara gå på och spela”

Uppdaterad
Publicerad

Med välpolerade poplåtar och en vänlig framtoning har den brittiska sångaren Ed Sheeran blivit en av världens största artister. Kulturnyheterna träffade 26-åringen som nyligen hade 16 låtar på den brittiska topp 20-listan, men som samtidigt verkar vara kritikernas favorit att kritisera.

Ed Sheeran släppte sin debutplatta för 6 år sedan och har sedan dess blivit en världsstjärna. Han verkar i samma, lättsmälta, radiopop-tradition som Coldplay och James Blunt. Det handlar om traditionell mjuk popmusik där gitarren står i fokus. När Ed Sheerans förgångare, som till exempel James Blunt, slog igenom var den här stilen nästan normen för popmusik. Numera dominerar snarare R'n'B, hiphop och EDM listorna, så varför lyckas Ed Sheeran så bra just nu?

– I slutändan är det ändå sångerna som räknas. En bra låt låter bra oavsett produktionen. Och en skitlåt är och förblir skit. Vill du lyckas idag så måste du skriva bra låtar, säger Ed Sheeran till Kulturnyheterna.

”Allt skapas i stunden”

Han har kallats världens mest kända gatumusikant då det har blivit hans signum att äntra scenen på fullsatta arenor alldeles ensam.

Blir du nervös inför att du ska spela ensam?

– Nej, egentligen inte. Jag blir nervös när giget blir försenat. Jag vill bara gå på och spela, säger Ed Sheeran.

– Jag tror att anledningen till att jag fortfarande tycker att det är roligt med live-spelningar är att om något går fel måste jag lösa det, vilket är spännande som musiker. Jag tror att om jag spelade samma set varje kväll, precis som det var med bandet, skulle jag bli uttråkad. Men allt skapas i stunden när man spelar live och det förändras varje kväll.

”Folk gillar uppenbarligen musiken”

Ed Sheerans nya skiva toppar för tillfället listor över hela världen och slog ett antal streamingrekord när den kom. Bland annat hamnade 16 av hans låtar på den brittiska topp 20-listan. Något som har startat en debatt om att det befintliga listsystemet är förlegat.

– Det var ganska konstigt, och jag tror att en del inte vara glada över det. Men, det är publiken som talar och folk gillar uppenbarligen musiken. Jag är glad att skivan fick ett sånt bra mottagande, säger han.  

”England älskar en underdog”

Sångarens relation med pressen är minst sagt flersidig. Många kritiker har sågat både hans skivor och konserter. Samtidigt verkar tabloidpressen, särskilt den brittiska, tämligen besatta av att skriva om allt runt omkring honom. Till exempel skriver de om bebisar som ser ut som Ed Sheeran och om grannfejder som har uppstått på grund av hans musik.

– Det kunde ha varit värre, men det är nog för att jag inte dejtar en kändis. Den stunden när två kändisar dejtar varandra, det är då paparazzifotograferna och media går i spinn och invaderar ens liv. Skriverierna om mig är väl intressanta, men inga skandaler.

– Hela England älskar en underdog, men så fort man når toppen tas man ned på jorden igen. Det bara är så. Oh det håller egot i schack att ständigt få höra att man är kass. Där är nog därför en deöl engelska stjärnor är jordnära. För vi får ta en hel del skit.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.