Ed Sheeran gör upp om plagiatanklagelser. Foto: TT/Paul Bergen

Ed Sheeran gör upp med plagiatanklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Ed Sheerans hitlåt Photograph stämdes för att ”not för not” kopiera låten Amazing av X-Factor vinnaren Matt Cardle. Nu är tvisten avgjord.

Bakom stämningen på 20 miljoner dollar stod de amerikanska låtskrivarna Thomas Leonard och Martin Harrington. Och låtskrivarduon valde en advokat som har tidigare erfarenhet av plagiaträttegångar.

Läs mer: Ed Sheeran: ”Jag vill bara gå på och spela”

Richard Busch var nämligen den som representerade Marvin Gayes familj i den uppmärksammade rättegången mot Robin Thicke och Pharrell Williams hitlåt ”Blurred Lines”. Under 2015 tvingades de betala 7,4 miljoner dollar för plagiat av låten ”Got to give it up”.

Läs mer: ”Blurred Lines” döms för plagiat.

Blev ingen rättegång

Den här gången blev det ingen rättegång. Under måndagen framkom det att parterna nu nått en förlikning, rapporterar BBC.

Men än är inte rättsprocesserna över för Sheeran. I augusti lämnades ytterligare en stämningsansökan in. Marvin Gayes låtskrivarpartner Ed Townsend menar att Sheerans låt ”Thinking Out Loud” plagierar stora delar ut Gayes stora hit ”Let's Get it on”.

Läs mer: Marvin Gayes låtskrivarpartner stämmer Ed Sheeran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.