Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Edward Blom sjunga sin favorit snapsvisa. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Edward Blom om snapsvisans utdöende: ”Helt omöjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Snapsvisan kommer ”omöjligt” försvinna om 50 år menar mathistoriken Edward Blom – trots att unga enligt undersökningar inte dricker i samma utsträckning.

– Man behöver inte bli full för att sjunga snapsvisor, säger han till SVT.

Till skillnaden från folkloristen och visforskaren Christina Mattson tror mathistorikern Edward Blom att snapsvisan har en stabil framtid hos det svenska folket.

– Att den skulle vara helt borta om 50 år är omöjligt. En så djup gammal tradition har en god överlevnadschans, säger Edward Blom till SVT och tillägger:

– Men det är möjligt att vi har en ung generation nu som inte, på samma sätt som när jag var ung, växer upp med snapsvisor.

Mathistorikern menar att detta är en tillfällig svacka och drar paralleller till när studentmössan ansågs förlegad på 60-talet.

Unik tradition

Edward Blom ser flera bevis på snapsvisans fortlevnad: det arrangeras SM i snapsvisor, studentnationer och sällskap värnar om den samt att snapsvisor förekommer frekvent bland hans yngre vänner.

– Jag tycker det är fantastiskt att sjunga snapsvisor. Nu är det inte bara att vi äter tillsammans, utan det här är en riktig måltidsupplevelse. En sorts teater vi spelar med i, säger han och sjunger en snapsvisa som skrevs i hans släkt.

Som fenomen är snapsvisan unik för Sverige.

– Det är något oerhört typiskt svensk. Sedan är ju all allsång något som förbrödrar och försystrar och ger livsglädje och gruppkänsla som nästan inget annat kan göra.

Snaps-youtuber

Att unga dricker mindre behöver inte påverka snapsvisans överlevnad menar Edward Blom:

– Man behöver inte bli full för att sjunga snapsvisor. Om alla blev helnykterister kanske den försvinner, men om varannan blir det fungerar det ändå, säger han och föreslår svagare snaps, alkoholfri snaps eller varför inte bara sippa på snapsen.

Själv ska Edward Blom ta tag i att sprida snapstraditionen vidare, både till sina egna barn men också till allmänheten.

– Jag borde kanske lägga ut lite snapsvisor jag sjunger på Youtube, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.