• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Lars Vilks vid sitt konstverk Nimis. Foto: SVT

Lars Vilks vill söka tillstånd för Nimis

Uppdaterad
Publicerad

Konstverket Nimis har betraktats som svartbygge av Länsstyrelsen sedan det uppfördes 1980. Men lagom till 40-årsjubileet kan det komma att bli lagligt.- Det är inget självändamål att ligga i fejd med Länsstyrelsen, säger Lars Vilks.

Konstverket Nimis i norra Skåne, bestående av höga träkojor, har varit en långdragen konflikt mellan konstnären och Länsstyrelsen. Men nu säger Lars Vilks att han försökt komma överens med Länsstyrelsen tidigare och att han är beredd att försöka igen.

– Vi har förhandlat för några år sedan men man hade man inga bra villkor så jag sa nej tack den gången, säger Lars Vilks till Kulturnyheterna.

”Problemet är större för Länsstyrelsen”

Under fredagsförmiddagen upplystes han dock av P4 Malmöhus om att Länsstyrelsen skulle vara beredda att förhandla igen.

Kommer du att söka tillstånd?

– Vi får väl se hur kontakten utvecklas. Jag kan ju inte bara gå in och söka tillstånd utan vidare utan de måste lägga fram vad de menar lite närmare med det.

Vad hoppas du på?

– För mig spelar det inte så stor roll. Problemet är större för Länsstyrelsen än för mig.

”Det är ju löjligt”

Till P4 Malmöhus säger Länsstyrelsen att man gärna ser över möjligheterna att låta Nimis stå kvar – dock med förbud mot att gå upp i skulpturerna. Ett förbehåll som Lars Vilks inte är villig att gå med på.

– Det är ju löjligt att tänka sig att människor står runt omkring och tittar på det. Det är ju det som skiljer detta konstverk från många andra konstverk. Går du på museum får du titta men inte röra. Men här får man ju göra det. Det är klart att det är själva grejen, säger Lars Vilks till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.