Detalj ur The Life of George Washington av Victor Arnautoff.

Efter intensiv debatt – kontroversiell muralmålning täcks över

Uppdaterad
Publicerad

En serie kontroversiella väggmålningar på en högstadieskola i San Francisco som bland annat skildrar den amerikanska slavhandeln har varit i centrum för en långdragen debatt. Nu står det klart att målningarna ska täckas över, det rapporterar Artnet news.

En serie muralmålningar på George Washington high school i San Francisco har under många år varit i centrum för en intensiv debatt. De totalt 13 verken uppfördes på 1930-talet och gestaltar president George Washingtons väg till makten. I fokus står våldet mot amerikanska slavar och den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Bakom verken står den ryske konstnären Victor Arnautoff som själv var en stark motståndare till ”whitewashing”, eller försköningen, av den amerikanska historieskrivningen. Men trots konstnärens tydliga ställningstagande mot slavhandeln tycker kritiker att verken glorifierar kolonialiseringen och att de ska tas ner.

Andra menar att målningarnas konstnärliga, historiska och utbildningsmässiga värde motiverar att de ska vara kvar. Men nu har staden sagt sitt. I förra veckan klubbade staden igenom att målningarna ska täckas över, det rapporterar Artnet news.

Liknande konflikter har uppstått på andra universitet runt om i USA, bland annat i Kalifornien och Indiana och väcker en debatt om hur man ska förhålla sig de mörkare delarna av mänsklighetens historia, särskilt i utbildningssammanhang.

På George Washington high school har man ännu inte bestämt om verken ska målas över eller täckas med paneler. Projektet kommer kosta skattebetalarna motsvarande 7 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.