Youtube stoppar pranks efter olyckor skett när folk försöker genomföra bird box-challenge – utföra olika utmaningar med förbundna ögon. Foto: Jessica Gow/TT/Saeed Adyani/Netflix

Efter Bird box-challenge: Youtube förbjuder pranks

Uppdaterad
Publicerad
Youtube har beslutat att förbjuda ”farliga spratt”. Det i sviterna av den senaste tidens virala utmaningar där människor utför olika uppgifter som riskerar att vara skadliga, ibland rent av livsfarliga. Det senaste, Bird box challenge, fick stort genomslag – med olyckor till följd.

Det var i samband med premiären av Netflix-skräckfilmen Bird box som klipp började dyka upp på Youtube där människor, så som i filmen, springer runt med ögonbindel. Den virala leken, som visade sig vara orkestrerad av Netflix självt, blev till slut så pass stor att strömningstjänsten gick ut med en varning och manade till försiktighet.

För folk skadades, bland annat ska en 17-åring i Utah kört bil med ögonbindel och kraschat.

Men fenomenet är inte nytt. Under de senaste åren har utmaningar där folk käkar tvättmedel, häller brandfarliga vätskor över sig själva och tänder på, eller ligger raklånga och dinglar på höga höjder, dykt upp titt som tätt.

Och de får ofta, likt Bird box challenge, stort genomslag.

Nu reagerar därför Youtube på fenomenet och ändrar sina användarvillkor i försök att stoppa lekarna, rapporterar Time. De kommer från och med nu förbjuda folk från att ladda upp klipp med de virala lekarna på sajten. Klipp som bryter mot villkoren kommer att plockas bort, skriver de i ett uttalande.

”Vi måste försäkra oss om att det som är roligt inte går över gränsen till att bli skadligt eller farligt”, skriver Youtube vidare, och menar att utmaningar som kan ge upphov till skador eller rent av dödsfall inte har något att göra på sajten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer