Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
El perro del mars musik har förändrats av pandemin

Så jobbar artisterna under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad
Inställda festivaler och konserter: Corona har varit förödande för musikbranschen. Men för vissa artister har pandemin, trots tragedin, också bidragit med ny inspiration.

Linnea Henriksson har synts i allt från Så mycket bättre till Musikhjälpen och Melodifestivalen de senaste åren. Någon ny egen musik har hon däremot inte släppt sedan 2017. Men under karantänen i sommarstugan väcktes kreativiteten till liv.

– Man önskar ju att allt kunde få vara bra istället. Men den här låten hade inte kommit om det inte hade varit för det vi är i nu, säger hon.

I refrängen sjunger Henriksson ”vi skålar för dem som vi förlorade”.

– Det har jag alltid känt när man förlorat nån: man måste leva fullt ut. Det är det enda man kan göra för dem som inte kan.

Inspirerades att filma själv

Blenda blev nyligen sajnad till Pharrell Williams skivbolag och Def Jam recordings. Hon skulle spela in en musikvideo i USA med hög budget till sin låt Options. Men det satte coronapandemin stopp för.

– Det är klart att jag blev stressad. Jag hade ju precis blivit sajnad på ett så stort bolag. Men sen kom jag på idén att testa själv. Kanye West och Lady Gaga har ju gjort musikvideos själva så då kan väl jag också filma med mobilen, säger Blenda och skrattar.

Resultatet: en musikvideo om att umgås digitalt, med Blenda själv i alla roller.

Det är på riktigt

El perro del mar fick i uppdrag av Moderna museet i Stockholm att skriva musik utifrån konstsamlingarna. Corona satte projektet i ett helt nytt ljus.

– Julia Pirottes fotografier från andra världskriget och den franska motståndsrörelsen slog mig som oerhört starka efter corona. Kampen för det goda, civilkuraget: för första gången insåg jag vad det betyder, att det är på riktigt, säger hon.

Trots pandemins förödande följder så har situationen gett El perro del mar en efterlängtad möjlighet att reflektera. Något som också hörs i den nykomponerade musiken.

– Att vara ärlig. Inte ”pleasa”. Det känns extremt uppfriskande för det har jag längtat efter jättelänge.

Inget stryka medhårs

Enligt El perro del mar fick coronapandemin henne att stanna upp och höra sina egna tankar om vilken slags musik hon vill göra.

– Ett extremt konkret exempel: jag valde att spela gitarr igen vilket jag inte har gjort på väldigt många år. För att jag varit ute efter något mindre syntetiskt, mer rått. Corona har hjälpt mig att skala av. Inga omskrivningar, inget stryka medhårs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer