Den republikanska politikerna Marjorie Taylor Greene fick ett rejält följaruppsving efter att Musk meddelat att han ämnar köpa Twitter. Foto: AFP/AP/TT

Efter Musks Twitter-köp: Kändisar tappar följare och högerprofiler får fler

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Twitters styrelse gick med på att sälja plattformen har användarskaran förändrats: vänsterprofiler tappar följare och högerprofiler har fått fler, skriver Fortune.

Några av Twitters mest profilerade konton har tappat följare i hundratusentals sedan det stod klart att Twitter ska säljas till Tesla-miljardären Elon Musk.

Fortune skriver att en av de första rapporterade ett stort tapp var Shannon Watts, en förespråkare för mer restriktiva vapenlagar. Den 26 april twittrade hon att hon förlorat över tusen följare på en dag. Sedan följde Vita huset-anställda och vapenkontrollsaktivister.

Auschwitz-museum tappade följare

Enligt Fortune tappade amerikanska vänsterpolitiker och profiler som Michelle Obama, Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez över 10 000 följare var under tisdagen, medan högerprofiler som Marjorie Taylor Greene, Newt Gingrich, Ted Cruz och Laura Ingraham fick fler, skriver tidningen med hänvisning till sociala medieranalystjänsten Socialblade.

Den republikanske politikern Ted Cruz hade enligt Socialblade fått över 40 000 nya följare under tisdagen och NBC News rapporterar att republikanen Marjorie Taylor Greene ökade följarskaran på sitt officiella konto med nästan 100 000. Taylor Greenes privata konto stängdes av permanent från Twitter i början av året efter uttalanden hon gjort om covid-19. För en knapp vecka sedan vittnade hon i domstol om uttalanden hon gjort i samband med stormning av Capitolium i januari 2021.

Men användarförflyttningen är inte bara politisk: även Auschwitz-museet har tappat 35 000 följare och popstjärnan Katy Perry har förlorat över 200 000. Även Star wars-skådespelaren Mark Hamill blev av med följare.

Ingen ”städning” av konton

Även 2018 förlorade många stora konton mängder med följare efter att Twitter rensat ut inaktiva konton och botar. Så verkar dock inte vara fallet denna gång. Under tisdagen skrev företaget i ett uttalande att förändringar beror på följarna själva:

”Merparten av dessa förändringar verkar vara på grund av en ökning av nya konton och avslutande av befintliga”

I samband med att det stod klart att Musk skulle få köpa Twitter skrev han på plattformen: ”Jag hoppas att till och med mina hårdaste kritiker stannar kvar på Twitter, för det är innebörden av yttrandefrihet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.