Hör Visitas vd Jonas Siljhammar berätta om effekterna som organisationen redan nu sett hos sina medlemmar. Foto: SVT

Efter första dagen med vaccinpass: ”Enorma effekter redan”

Uppdaterad
Publicerad

Artister som avbokas, hantering av vaccinpass som blir en övermäktig uppgift och ovaccinerade biljettköpare som kräver pengarna tillbaka. Eventbranschen möter nu effekterna av införandet av vaccinpass.

– Vaccinpass är bättre än restriktioner som riskerar jobb och företagande, säger Jonas Siljhammar, vd på branschorganisationen Visita.

Den 1 december infördes krav på vaccinpass vid besök av evenemang och offentliga sammankomster. Bransch- och arbetsgivarorganisationen för den svenska besöksnäringen, Visita, som bland annat har restauranger, hotell och nöjesparker som medlemmar märker redan nu av vaccinpassets effekter.

– Det har haft enorma effekter redan. Vi ser många avbokningar. Det skapar en hel del osäkerhet bland människor över hur det ska hanteras, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Han berättar att organisationen är förberedd på att vaccinpass kan komma att börja användas på fler ställen om pandemiläget försämras.

– Vi har bett om att förbereda ett system även för andra delar, som serveringsställen överlag, för att slippa andra restriktioner så att vi kan ha ett så öppet samhälle som vi bara kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.