Efter explosionen i Beirut – raserad konstscen kämpar för att resa sig

Uppdaterad
Publicerad

Explosionen i Beirut dödade 200 människor och raserade stora delar av staden. Även konstscenen förstördes. Nu försöker den återhämta sig, och samtidigt hjälpa de värst drabbade Beirutbor som skadades och förlorade sina hem.

– Hela konstscenen förstördes på exakt 30 sekunder, säger galleristen Naila Kettaneh-Kunigk.

Det har gått nästan två månader sedan den stora explosionen i Beirut där över 200 människor dödades. Explosionen raserade också en stor del av stadens kulturcentrum. Nu försöker konstscenen återhämta sig, och samtidigt hjälpa civilbefolkningen.

Konstnären Abed al-Kadiri har inte kunnat sova ordentligt en enda natt sedan explosionen, men ser bara en väg framåt: fortsatt arbete. Galleriet han ställde ut på var ett av många som totalförstördes, men han har redan satt igång ett nytt konstprojekt.

Syftet är att bidra till stadens återhämtning, och alla intäkter går till de värst drabbade.

– Det är ett projekt som kan hjälpa de som inte dog, de som tvingades lämna sina hem och som inte kan bygga upp dem igen, säger konstnären.

Hör mer, och se Abed al-Kadiris konst i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.