Efter hyllade talet på Golden Globe-galan – kan Oprah ta plats i Vita huset?

Uppdaterad
Publicerad

Efter tv-stjärnan Oprah Winfreys bejublade metoo-tal på Golden Globe-galan har röster höjts för att hon borde ställa upp i det amerikanska presidentvalet 2020. Kulturnyheterna bestämde sig för att ta reda på hur stora chanser hon har.

Malou von Sivers har följt Oprah Winfrey under många år och även inspirerats av henne när hon skapat sitt eget program Malou efter tio. Hon tror att det framförallt är Oprahs förmåga att lyssna som gör att människor får förtroende för henne.

– Hon kan verkligen berätta en historia och hon är otroligt skicklig på att bygga den här kulten kring sig själv.

– Hon är ett kraftpaket som har samlat väldigt många människor som jag tror att hon har givit en röst åt, som inte haft det tidigare, säger von Sivers.

Politikerrollen förändras

Men vad säger egentligen intresset för Oprah Winfrey som president om politikerrollen idag?

– Jag tror att det säger att vi ser en reaktion mot gamla strukturer, både gamla partier och en gammal typ av politik.

– Det är en del av den här populistiska vågen som slår över Europa och USA och det säger också något om att vi lever i ett nytt informations- och medielandskap, säger Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet.

Se hela inslaget från Kulturnyheterna ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.