Documentas chef, Sabine Schormann, avgår efter kritik mot konst med antisemitiska inslag. Foto: Martin Meissner/TT

Efter kritik mot antisemitisk konst – Documentas chef avgår

Publicerad

Generaldirektören för den tyska konstutställningen Documenta, Sabine Schormann, avgår efter kritik mot antisemitiskt innehåll i ett av konstverken.

Det handlar om ett stort muralcollage som skapats av det indonesiska konstkollektivet Taing Padi som bland annat innehåller en bild av en ultraortodox man med vampyrtänder och en hatt med SS-symbol.

Verket har mött kritik både från judiska organisationer och från politiskt håll. Tysklands kulturminister Claudia Roth har tidigare sagt att gränsen för konstnärlig frihet överskridits och att verket har ”ett entydigt antisemitiskt bildspråk”. Målningen har sedan dess täckts över.

”Uppenbart antisemitiskt”

Under lördagen uttryckte Documentas styrelse ”djup bestörtning” över ”uppenbart antisemitiskt” innehåll och att en överenskommelse hade nåtts med generaldirektören Sabine Schormann om att avsluta hennes kontrakt, rapporterar The Guardian.

Den tyska kulturministern kräver nu en utredning kring varför verket antagits till utställningen från första början.

Documenta är en av världens största konstutställningar och arrangeras sedan 1955 var femte år i Kassel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.