Hör operachefen Birgitta Svendén om hur arbetsmiljön ska utredas. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter kritik om arbetsmiljöproblem på Kungliga baletten: ”Vi tar in extern hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Flera års incidenter och interna problem har lett till stark kritik mot arbetsmiljön och ledningen på Kungliga baletten. Nu tas extern hjälp för att verkligen ta tag i frågan.

– Vi är uppenbarligen inte framme än, säger Birgitta Svendén, vd och operachef vid Kungliga operan.

Dagens Nyheter visar i en granskning att det råder missförhållanden gällande arbetsmiljön och brist på tillit inom organisationen på Kungliga baletten. I artikeln ger tretton dansare ger en kritisk bild av arbetsplatsen, flera är rädda för repressalier och vågar inte uttala sig om missförhållanden.

Tar in specialisthjälp

Nu tar ledningen extern hjälp för att få en ordentlig genomlysning av vad som hänt.

– Vi kommer ta in en specialist på den här typen av frågor. Vi förstår att det är många som inte har uttalat sig och inte kommit till tals. Vi vill se till att man gör djupintervjuer – där man naturligtvis får vara anonym – där varje individ får uttala sig ifrån sitt perspektiv, säger Birgitta Svendén, vd och operachef vid Kungliga Operan.

Birgitta Svendén menar att de har jobbat med problemen i flera års tid och kommer att fortsätta när det gäller arbetsmiljöfrågan, specifikt då för balettavdelningen.

– Vi har inte nått dit vi ska när det gäller kommunikation, transparens och när det gäller att bli sedd och hörd, och det måste vi naturligtvis vända.

Kulturministern kallar till möte

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) har nu uppmärksammat händelserna och skriver i en kommentar till DN att det som framkommit tas på största allvar:

”Därför kommer jag ha ett avstämningsmöte med Operans ordförande och diskutera den problembild som framkommit, så att en trygg arbetsmiljö fri från trakasserier säkras på alla nivåer”, skriver Amanda Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.