Foto: Svenska filminstitutet

Efter kritiken – SF visar Sameblod på fler salonger

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Kernells långfilmsdebut Sameblod har kallats för den bästa på år och dagar. Ändå visar biojätten SF bara filmen på sex biodukar i hela landet. Men nu lovar SF öka bioutbudet.

Dramafilmen om Else-Marjas flyktförsök undan sin samiska identitet har prisats på stora filmfestivaler och hyllats av kritiker. Amanda Kernells långfilmsdebut Sameblod hade biopremiär i fredags, ändå visar SF den knappt.

I landets två största städer Stockholm och Göteborg visas filmen på de mindre biograferna, och i Malmö och Uppsala visas den inte alls. Programdirektören Sture Johansson säger att Nordisk film, som distribuerar Sameblod, inte trodde på filmen till en början:

– Vi har börjat försiktigt på SF bio för att se hur filmen tas emot i media och av publik först, säger Johansson till Kulturnytt.

Men filmen har uppmärksammats under lång tid av medier och kritiker och vunnit priser på flera stora filmfestivaler, bland annat i Venedig.

– Det räcker inte, att filmer når framgångar på festivaler betyder inte att de lockar biopublik, säger Johansson till Kulturnytt och lägger till att SF och Nordisk film nu sett att Sameblod lockar publik.

– Från och med fredag kommer filmen att gå upp på fler biografer runt om i landet.

Sameblod visas även på landets mindre biografer, exempelvis på biograferna Zita och Forellen i Stockholm och på biografen Kino i Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.