SVT:s omorganisation av lokala nyheter har mött stark kritik. Foto: Jessica Gow/TT

Efter kritiken: SVT-chefer lämnar sina uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT:s lokala nyheter genomgått en omorganisation kom skarp kritik från medarbetarna. De vittnade om stress, sömnproblem och oro. Nu får två högt uppsatta chefer lämna sina uppdrag.

Den 20 januari trädde den nya organisationen i kraft på SVT:s lokalredaktioner. Omorganisationen syftade framför allt till att stärka utbudet online, men möttes direkt av kritik från både medarbetare och fack, som berättade om sjukskrivningar, underbemanning och stress.

De två högsta cheferna för SVT:s lokala nyheter, programchef Christina Ågren och biträdande programchef Ingvar Näslund, gick ut med en ursäkt: ”Vi ska göra om och göra rätt. Justeringar behöver göras samtidigt som vi även behöver ge det lite mer tid för att inte riskera att vi också kastar ut det som är bra. Vi vill publikens bästa och alla har jobbat hårt och vi har uppnått mycket, men vi förstår att priset varit högt. Vi ber om ursäkt.”, stod det i ett meddelande.

Nu får Christina Ågren och Ingvar Näslund lämna sina uppdrag, men stannar kvar inom SVT i andra roller. Samtidigt fortsätter SVT och fack att kartlägga situationen för medarbeterna på lokalredaktionerna.

– Vi är överens om att det är det bästa för verksamheten. Vi har gjort för mycket samtidigt och vi har inte haft ett helhetsperspektiv. Så det finns ett behov av en nystart, säger Anne Lagercrantz, divisionschef SVT nyheter och sport, till Kulturnyheterna.

– Det finns ingen konflikt här, utan vi ser att det här är det bästa just nu.

Arbetsmiljön brister

”En central del i arbetet med att förnya SVT:s lokala nyheter har varit att stärka vårt publicistiska arbete. I det avseendet har vi tagit viktiga och kraftfulla steg framåt det senaste året. Men arbetsmiljön i vissa delar av organisationen brister just nu”, säger Ingvar Näslund i ett pressmeddelande.

”Lokala nyheter ligger i framkant med ett nytt videoberättande och det görs väldigt bra journalistik i linje med vårt uppdrag runt om i landet. Men det sker just nu till ett för högt pris för arbetsmiljön. Till dess en ny chef är på plats kommer jag att göra mitt yttersta för att bidra till en hållbar utveckling” säger Christina Ågren i samma pressmeddelande.

Facket välkomnar beslutet

Hanna Nyberg, fackklubbsordförande på SVT, välkomnar beskedet om de två chefernas avgång

– Det är ett beslut som visar för våra medlemmar att ledningen vill göra om och göra rätt. Det är bra men att två personer går löser inte de organisatoriska problemen med den här omgörningen. Vi behöver ett omtag nu och detta kan vara det första steget..

Nuvarande redaktionschef för SVT Nyheter Väst, Josefin Ziegler, blir tillförordnad biträdande programchef för SVT:s lokala nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.