Mulan och Li Shang filmen Mulan från 1998. Foto: Disney

Rollfigur tas bort ur Mulan: upplevs ”opassande” efter metoo

Uppdaterad
Publicerad

I Disneys remake av filmen Mulan kommer befälhavare Li Shang, som förälskar sig i Mulan, inte finnas med. Enligt filmens producent är relationen ojämlik och därför ”opassande”, vilket han anser är särskilt problematiskt i ljuset av metoo. Men beslutet får kritik för att den första Disneykaraktären som kan klassas som bisexuell nu skrivs ut ur berättelsen.

I Disneys film Mulan från 1998 förklär sig huvudkaraktären Mulan sig till man. Detta för att kunna ta sin pappas plats som soldat i den kinesiska armén. I armén möter hon befälhavare Li Shang, som blir en viktig person i hennes liv och de utvecklar ett intresse för varandra.

Men i Disneys remake med premiär i slutet av mars kommer Li Shang inte längre finnas med. Att ha kvar karaktären skulle vara ”opassande” i ljuset av metoo, förklarar producenten Jason Creed.

”Speciellt efter metoo-rörelsen känns det obekvämt att ha en befälhavare (i maktposition) som föremål för hennes attraktion. Vi tyckte att det var opassande”, säger Jason Reed till Collider.

Utnyttjade inte makt

I stället har man valt att dela upp rollfiguren i två – befälhavaren Tung och soldaten Chen Honghui, varpå den senare väcker Mulans kärlek.

”Jag ser den här filmen som en variant av den animerade versionen och originalberättelsen. Jag tog ett annat grepp vad gäller Li Shangs rollfigur. Jag kan inte berätta så mycket än, men han (Chen Honghui) är multidimensionell på ett sätt som publiken kommer att se”, säger Reed.

Hans förklaring har väckt starka reaktioner på sociala medier. Fansen hävdar att Li Shang aldrig utnyttjade sin maktposition i relationen med Mulan och kritiserar signalvärdet i att han, som den första Disneyfiguren som kunde klassas som bisexuell, inte längre finns med i historien.

Sedan tidigare har fans även kritiserat att draken Mushu inte finns med, och att musikalelementen valts bort.

Hongkongbor vill bojkotta

Det har också varit tal om bojkott av filmen. Huvudrollsinnehavaren Liu Yifei uttalade på sociala medier sitt stöd för polisen som anklagats för övervåld vid Hongkongprotesterna i augusti. Detta ledde till att hashtaggen ”BoycottMulan” började spridas på Twitter och skådespelerskan fick hård kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.